Evenimente

Gabriel Bebeșelea și celebrul pianist Simon Trpceski, pe scena Sălii Capitol

Celebrul pianist SIMON TRPČESKI, care, de-a lungul carierei numără peste o sută de colaborări cu orchestre de pe patru continente, urcă pe scena Sălii Capitol, vineri, 9 februarie 2024, de la ora 19:00. În deschiderea concertului simfonic, maestrul GABRIEL BEBEȘELEA a ales lucrarea Andante con moto din Trio op. 100 (orchestrat în memoria Reginei Elisabeta) de SCHUBERT/ENESCU. În continuare, solistul concertului va interpreta, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, Concertul pentru pian și orchestră nr. 2, în sol minor, op. 22  de C. SAINT-SAËNS. În continuare vom audia Le tombeau de Couperin de M. RAVEL, iar concertul se încheie cu Suita pentru orchestră nr. 1, op. 9 de G. ENESCU.

RETIM

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe mytcket.ro: https://shorturl.at/loruP

Iulius Town

GABRIEL BEBEȘELEA este Dirijor Principal al Filarmonicii “George Enescu” din București și Director Artistic al ansamblului si al Festivalului Musica Ricercata. În 2023 este Dirijor în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în perioada Capitalei Europene a Culturii.

Pe lângă aceaste poziții, este invitat al unor orchestra precum Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester și PKF-Prague Philharmonia.

Gabriel Bebeșelea dirijează în săli de concerte importante precum Concertgebouw Amsterdam, Musikverein din Viena, Konzerthaus din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Cadogan Hall din Londra, Palace of Arts din Budapesta, Auditorium Parco della Musica din Roma și L’Auditori din Barcelona.

Cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În afară de faptul că este director artistic al ansamblului Musica Ricercata, începând cu anul 2019, este director artistic al Festivalului Musica Ricercata.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul „Strigoii” și “Pastorale – Fantaisie pour petit orchestre”(ediție editată de Gabriel Bebeșelea) de George Enescu.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj.

În 2011 Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Cristoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

Nascut in 1987, Gabriel Bebeșelea este câstigător al concursurilor de dirijat “Lovro von Matačić” (2015) şi “Jeunesses Musicales” (2010). În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”.

Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Bebeșelea a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, la clasa Prof. Mark Stringer.

În 2018 a obținut titlul de doctor în muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu.

SIMON TRPČESKI a colaborat cu peste o sută de orchestre de pe patru continente, inclusiv Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Orchestra National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin și Dresden Philharmonic, în timp ce în America de Nord ocupă frecvent postura de solist alături de orchestrele din Cleveland și Philadelphia, Filarmonica din Los Angeles și New York, și orchestrele simfonice din Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle și Baltimore. De asemenea, a concertat cu orchestrele filarmonicilor din Japonia, Seul și Hong Kong, precum și cu orchestrele simfonice din Singapore, Sydney, Adelaide, Melbourne și Noua Zeelandă.

Simon Trpčeski a colaborat cu dirijori precum Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Jakob Hrusa, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeșelea, David Zinman.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns