Fără categorie

De Dragobete, Casa de Cultură Timișoara vă așteaptă la un concert al violoncelistului Răzvan Suma

Deschidem anul 2024 la Sala Lira sâmbătă, 24 februarie, la ora 18:00, cu spectacolul-concert „Liragobete”, dedicat sărbătorii de Dragobete. Un concert cameral de excepție, susținut de orchestra de cameră „Lira”, cu doi invitați extraordinari: violoncelistul Răzvan Suma și poetul Constantin Romulus Preda. Dirijor: Radu Popa. Concert-maestru: Dragalina Cristian Csaba.

RETIM

Program:       Sonata „Arpeggione”, transcripție pentru violoncel și orchestră, de Franz

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Schubert

Serenada pentru orchestră de coarde op.20, în mi minor, de Edward Elgar 

Concertul va fi deschis de câteva piese pentru violoncel și orchestră, interpretate de studenții la masterclassul de violoncel coordonat de Răzvan Suma, în perioada 21-23 februarie, și va fi presărat cu poezie de Constantin Romulus Preda, în lectura autorului.

Biletele sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Str. Miron Costin nr. 2, începând de joi, 8 februarie 2024. Prețul unui bilet este de 20 lei.

Răzvan Suma

Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma urmează cursurile liceului de muzică din orașul natal. În anul 2000 obține diploma de licență a Academiei de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 studiază la Longy School of Music (Cambridge, Statele Unite). În prezent este profesor asociat la Universitatea de Muzică București.

Educația sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecționare și de colaborările cu muzicieni de marcă: Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Silvia Marcovici sau Misha Katz.

În anul 2004 ia naștere „Romanian Piano Trio”, unde îl regăsim alături de Horia Mihail și Alexandru Tomescu. În 2008, devine solist concertist al Filarmonicii din Pitești, iar în 2010 – solist concertist al orchestrelor Societății Române de Radiodifuziune din București.

Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și Octavian Lup formează cvartetul de violoncele „Cellissimo”. De asemenea, este fondator al Ansamblului „PlaCello”, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.

Suita de proiecte „Vă place Bach?” ,„Vă place Brahms?”, „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU…?”, „Vă place Beethoven?”, „Vă plaCello?” sau „Piazzolla, o poveste autentică”, „Tango Tradițional” și „Tango LA CETATE”, cu grupul ArgEnTango, l-au plasat printre cei mai activi violonceliști români.

Pe lângă activitatea concertistică din România, Răzvan Suma dezvoltă o carieră stabilă alături de pianistul spaniol Iosu Okinena, cu care a cântat în săli precum „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian sau Universitatea din Valladolid. A realizat peste cinci sute de recitaluri și concerte în Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Asia, dovedind o mare sensibilitate și intuiție muzicală, o tehnică performantă și redând impecabil – prin diversitatea sonorităților – specificul stilistic al fiecărei piese.

A câștigat premii la concursuri importante: „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania, „Chisinău”, „Villa de Llanes” – Spania ș.a.

A înregistrat pentru Fonoteca de Aur a Societății Române de Radio, a realizat transmisiuni în direct la posturi de radio și televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR România, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio București, Radio Euskadi).

Pe lângă prezenţa sa constantă în muzica clasică, Răzvan Suma participă şi la proiecte neconvenţionale, adresate publicului tânăr, cel mai recent fiind cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013.

În perioada 21-23 februarie, Răzvan Suma va susține, la Timișoara, și un masterclass de violoncel destinat elevilor și studenților. Acesta costă 200 lei/persoană și va avea loc la Sala Lira, după următorul program:

  • 21 februarie, 10:00-14:00
  • 22 februarie, 10:00-14:00
  • 23 februarie, 9:00-13:00

Înscrierile se fac la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr. 2), începând de marți, 6 februarie 2024. Telefon: 0256-498214, e-mail: office@ccmt.ro

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns