joi, iunie 12, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Top 5 Articole

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Cele mai recente

HerculaneProject solicită înscrierea ansamblului istoric Băile Herculane în Patrimoniul Mondial UNESCO

RETIM

HerculaneProject prin Asociația Locus a transmis către Ministerul Culturii Cererea de înscriere a Ansamblului Istoric Băile Herculane, cu valoare universală excepțională, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ansamblul istoric Băile Herculane prezintă valoare universală excepțională, îndeplinind criteriile ii, iii, iv ale Convenției UNESCO după cum sunt notate acestea în Ghidul Operațional pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial.

Băile Herculane este cea veche stațiune balneară de pe teritoriul României, cu o istorie și cultură bimilenară. Situl poate fi privit ca un spaţiu idilic, dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită resurselor naturale și de peisaj și datorită patrimoniului arhitectural bogat. Acesta este un pilon important al identității locului, constând în 74 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2015: 14 situri arheologice, 55 ansambluri și monumente de arhitectură, 5 monumente de for publicstatui.

În cadrul cererii au fost expuse și eforturile pe care Asociația Locus le depune din anul 2017 pentru a conserva și salva Băile Neptun, monument istoric de interes național inclus pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa pentru anul 2022, cât și investițiile publice și private din cadrul arealului istoric.  Cererea și Nota de Fundamentare, elaborată în limba engleză conform directivelor parte din Ghidul Operațional al UNESCO, modificate în anul 2021 au fost transmise atât către Ministerul Culturii, cât și către Primăria Băile Herculane și vor fi publicate de către Asociație.

“Este un proces lung, care sperăm să aibe o finalitate pozitivă într-un final. Momentan această cerere împreună cu nota de fundamentare vor fi analizate de către Minister prin Direcția Relații Internaționale și Afaceri Europene, Institutul Național al Patrimoniului, iar ulterior vor ajunge în fața Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice. Credem că este un pas necesar, întrucât situl are o valoare excepțională din punct de vedere istoric, arhitectural, cultural, iar contribuția pe care a adus-o culturii spa de a lungulul secolelor este una extraordinară”, spune Oana Chirilă, președinte Asociația Locus.

Înscrierea ar aduce recunoașterea valorii excepționale a sitului, cât și responsabilitatea dezvoltării unui plan integrat de management al sitului, responsabilitate comună între autorități publice locale, proprietari privați și autorități centrale. Impactul din punct de vedere turistic și cultural ar fi unul major pentru stațiune, contribuind atât la eforturile publice, cât și la cele private de conservare și dezvoltare a arealului istoric. 

Despre HerculaneProject

Proiectul HerculaneProject a fost creat in 2017 de către Asociația Locus și are ca scop reactivarea Băilor Neptun și a centrului istoric al Băilor Herculane, prin unelte de arhitectură, cultură, educație non-formală, cu susținerea a peste 7.500 donatori individuali și a peste 20 companii private. De-a lungul celor cinci ani de activitate s-a reușit dezvoltarea proiectul tehnic de punere în siguranță a Băilor Neptun, executarea unor serii de lucrări de punere în siguranță în valoare de 60.000 euro în anul 2019, inițierea a trei campanii de strângere de fonduri, dar și de promovare a Băilor Herculane. Dincolo de proiectul de reactivare a Băilor Neptun asociația a organizat patru ediții ale unei școli de vară pentru studenți de la arhitectură, a atras peste 100 de voluntari în Băile Herculane și a creat proiecte culturale și educative cu scopul de a acționa integrat în folosul comunității locale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele Mai Citite