INEDIT

Imagini tot mai rare în Banat. A înflorit una dintre cele mai frumoase flori care se mai pot vedea în această zonă

Laleau pestriță este tot mai greu de găsit și fotografiat în Banat. Reprezentanții Muzeului Național al Banatului au surprins primele exemplare care  au apărut în acest an.

Distractie pe patine

„În urma deplasării de cercetare pe teren din data de 11.03.2021 (parte a activității de inventariere și monitorizare multianuală a speciilor rare și periclitate de plante și animale din zona Banatului, desfășurate de Secția Științele Naturii a MNaB) am surprins câteva cadre cu începutul înfloririi acestei splendide și emblematice specii pentru Banat, monument al naturii, la Rezervația Naturală Lunca Pogănișului”, arată dr. Sretco Milanovici, șef Secție Științele Naturii Muzeul Național al Banatului.

RETIM

Conform cercetătorului bănățean Rezervația Naturală Lunca Pogănișului, aflată pe teritoriul comunelor Tormac și Sacoșu Turcesc, cu o suprafață protejată de 75.50 ha, a fost înființată încă din anul 1974 special pentru a ocroti laleaua pestriță și habitatul în care crește aceasta (păduri de luncă cu stejar pedunculat).

„În momentul de față, din cercetările noastre multianuale desfășurate în zona acestei rezervații, am constatat că populația lalelei pestrițe este grav afectată (numărând numai câteva sute de exemplare, regăsindu-se preponderent în zonele cele mai izolate ale rezervației) de activitățile umane, în special de tăieri masive de arbori din interiorul rezervației, suprapășuntul cu oi și depozitarea ilegală a deșeurilor menajere.

Motiv de bucurie – încă înflorește, motiv de profundă îngrijorare – până când…?”, se întreabă șeful Secției  Științele Naturii Muzeul Național al Banatului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns