Evenimente

O celebră companie de dans contemporan, fondată de un dansator legendar, în spectacol la Timișoara

Compania de dans contemporan Béjart Ballet Lausanne  va susține un spectacol extraordinar la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, marți, 19 septembrie 2023, între orele 20:00 – 22:45.

RETIM

Înființat în 1987, baletul contemporan Béjart Ballet Lausanne este, până astăzi, o referință în lumea coregrafică mondială.

Fidelity by Iulius Mall

Fondatorul său, Maurice Béjart, s-a născut la Marsilia, pe 1 ianuarie 1927. Își începe cariera în 1946, la Vichy (Franța), apoi continuă la Londra, în cadrul International Ballet. În timpul unui turneu în Suedia, în 1949, descoperă resursele expresionismului coregrafic, al cărui fondator devine, marcând lumea Dansului pentru totdeauna.

Maurice Béjart se stinge din viață la Lausanne, pe 22 noiembrie 2007, când destinul companiei ajunge în mâinile lui Gil Roman, succesorul său, ales chiar de Maestru, după 30 de ani de fină observație.

Din 2007, prin cercetarea sa asupra creației contemporane, Gil Roman întreține și dezvoltă repertoriul Béjart Ballet Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, precum „Ritualul primăverii”, „Boléro” sau „Simfonia a IX-a”, dar prezintă și varietatea sa, cu „Piaf” sau „Flautul fermecat”.

Gil Roman și dansatorii săi susțin spectacole în întreaga lume, animați de același crez – deschiderea lumii baletului către un public mai larg. Compania rămâne, astfel, fidelă vocației sale: conservarea operei lui Maurice Béjart, dar păstrează viu, în același timp, și spațiul de creație.

Béjart Ballet Lausanne este una dintre puținele companii capabile să umple spații vaste, precum NHK Hall din Tokyo, Palatul de Stat Kremlin din Moscova, Odeonul lui Herodes Atticus din Atena, Palais des Congrès de Paris, Forest National din Bruxelles sau Patinoire de Malley, din Lausanne.

Spectacolul de la Timișoara este un dar făcut Capitalei Europene a Culturii, care merită din plin, la ceas de sărbătoare, această manifestare deplină a excelenței coregrafice mondiale.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns