luni, iunie 27, 2022
INEDIT

O clădire din Banat, printre cele mai amenințate 12 situri de patrimoniu din Europa

Foto Herculane Project

Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții tocmai au anunțat cele 12 situri de patrimoniu, cele mai amenințate din Europa pentru Programul „7Most Endangered 2022”.  Printre acestea se află și clădirea Băile Neptun din Herculane.

Fidelity by Iulius Mall

Cele 12 situri de patrimoniu în pericol de dispariție din Europa, pentru 2022, sunt:

 • Podul Zogu, Albania
 • Couvent des Récollets, Belgia
 • t’ Eylandt den Doel, Belgia
 • La Butte Rouge, Franța
 • Stolberg, Germania
 • Băile Neptun, România
 • Sinagoga din Hijar/Biserica Sf. Anton, Spania
 • Palatul Orleans-Borbón, Spania
 • Zona Lövholmen cu fabrica Nitrolack, Suedia
 • Cetatea Crèvecoeur, Țările de Jos
 • Compoziții sculpturale Buchach, Ucraina
 • Palatul Sanguszko, Ucraina

Selecția a fost făcută pe baza semnificației patrimoniului și a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum și pe baza pericolului grav cu care se confruntă în prezent. Nivelul de angajament al comunităților locale și angajamentul părților interesate publice și private de a salva aceste situri au fost considerate valori adăugate cruciale. Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor situri de a acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea durabilă.

„Prin publicarea acestei liste scurte, Europa Nostra își exprimă solidaritatea și sprijinul comunităților locale și organizațiilor societății civile din Europa care s-au angajat să salveze aceste site-uri. Ei pot conta pe noi și pe rețeaua noastră de membri și parteneri pentru a ne ridica vocea și a acționa în apărarea acestor 12 situri de patrimoniu aflate în pericol. Aceste site-uri spun istoria noastră comună și pot acționa ca catalizatori pentru dezvoltarea durabilă, coeziunea socială și dialogul intercultural”, a declarat președintele executiv al Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger.

Din cele 12, șapte vor intra în Programul „7 cele mai periclitate în 2022”, condus de Europa Nostra în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții. Acesta oferă un grant de 10.000 EUR per site listat pentru a ajuta la implementarea unei activități convenite care va contribui la salvarea site-ului amenințat.

Herculane Project ține în viață Băile Neptun

La Herculane, pentru salvarea Clădirii Băile Neptun, crucială este activitatea pe care Asociația Locus o desfășoară în ultimii ani, prin „Herculane Project”. Oana Chirilă și colegii săi s-au implicat total pentru salvarea acestui monument. Au organizat campanii pentru donații și din banii strânși au reușit să pună la adăpost o parte a imobilului.

„Selecția pe lista scurtă, între cele 12 monumente, a programului este foarte importantă pentru proiectul nostru, dar mai ales pentru Băile Neptun în sine. Pentru că dacă va rămâne pe lista finală a celor șapte alese la nivel european, o echipă de experți va veni la Băile Herculane și va monitoriza felul în care proiectul nostru se desfășoară, va face o serie de propuneri pentru pașii următori și totodată toată faima aceasta la nivel european ne ajută foarte mult, pentru că vrem să aducem Băile Herculane în atenția Europei și cred că este un început bun”,  e de părere Oana Chirilă, reprezentanta Asociației Locus.

Atenția europeană acordată Băilor Neptun ar putea deschide ușa pentru finanțarea restaurării acestui monument valoros, însă pentru asta autoritățile din România trebuie să găsească o soluție să rezolve situația juridică a acestui imobil. În momentul de față, clădirea aparține Primăriei Herculane, iar terenul este al unui proprietar privat și este sub sechestru într-un dosar penal instrumentat de autorități. Până când Primăria nu devine proprietarul terenului, reabilitarea totală a monumentului este aproape imposibilă.

 

.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns