Locuri din Banat

Parc eolian de ultimă generație în Banat! Investiția va aduce venituri mari pentru o comunitate locală

Moldova Nouă ar putea să găzduiască unul din cele mai mari parcuri eoline din vestul ţării. Este vorba despre o investiţie a gigantului american Mosson Internaţional, cu puncte de lucru în 15 ţări, şi o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro.

Distractie pe patine

Americanii intenţionează să ridice la Moldova Nouă, pentru început, 16 turbine de ultimă generaţie. Au solicitat deja, Primăriei Moldova Nouă, un teren de 5.000 de metri pătraţi, pe care vor să-l cumpere, în zona dealului de la Măceşti. Alte opt parcele de 3.000 de metri pătraţi, ar urma să fie concesionate pentru montarea turbinelor, Primăria Moldova Nouă urmând să încaseze suma de 2.500 de euro pe an, pentru fiecare.

RETIM

Încă opt turbine vor fi instalate pe terenuri proprietate privată a unor locuitori, chiria fiind plătită către proprietarii de terenuri.

„Beneficiile aduse comunitaţii sunt încasarea banilor la bugetul local pentru vânzarea terenului unde se amplasează staţia electrică; chiria anuală către primărie – 20.000 euro; impozit pentru fiecare turbină eoliană circa 128.000 euro anual; taxe autorizaţie de construcţie aproximativ 100.000 euro; apariţia a aproximativ câteva zeci de locuri de muncă în momentul implementării proiectului şi dezvoltarea altor activităţi conexe în domenii diferite: transport, balastiere, staţii de beton, turism, horeca, construcţii. Punem în valoare ce Dumnezeu ne-a dăruit, terenuri şi vântul, fără a înstrăina, dar respectând solicitările investitorului”, a explicat primarul Adrian Torma.

Mosson ar urma să mai suporte şi reabilitarea drumurilor de acces către zona Măceşti. Primarul Torma speră ca şi consilierii locali să-şi dea acordul pentru această investiţie, în următoare şedinţă a Consiliului Local Moldova Nouă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns