Locuri din Banat

Povestea uneia dintre cele mai celebre clădiri din Timișoara. Găzduiește unul din cele mai vechi restaurante din oraș

În centrul Timisoarei, în Piața Victoriei, se află clădirea cunoscută de timişoreni drept Lloyd. Se poate spune că aici funcţionează și cel mai vechi și cunoscut restaurant din centrul oraşului.

RETIM

Palatul a fost construit din fondurile Societăţii Lloyd-Timişoara, înfiinţată de angrosiştii de grâne din Banat în 1866. Clădirea a fost construită între 1910-1912, fiind o lucrare a arhitectului Lipot Baumhorn. Aici avea să funcţioneze Bursa Agricolă a Societăţii Lloyd în timpul baronului Istvan Ambrozy şi a directorului societăţii Salamon Sternthal.

Fidelity by Iulius Mall

În perioada interbelică în clădire se mai afla şi sediul clubului Union. La parterul clădirii, arhitecul Leopold Baumhorn a proiectat spaţiul generos al cafenelei Lloyd, în care lambriurile şi mobilierul au fost realizate de meşterii timişoreni din familia Lehman.

„Grand cafe Lloyd oferă un loc de conversaţie publicului inteligent. Este aprovizionat cu băuturi de import şi oferă îngheţată şi un bufet de primă forţă dar şi o privelişte pompoasă”, arată o reclamă din perioada interbelică.

Acest mare local a constituit un bine cunoscut loc de întâlnire al high-life-ului vremii, era o cafenea a marilor negustori şi oameni de afaceri. La începuturile existenţei sale era cunoscut sub numele de Cafe-Wien. Cafeneaua Llyod a fost inaugurată la 26 iunie 1926. Zilnic la Lloyd publicul putea să asculte un concert excelent.

Pe rând, el s-a aflat în arenda unor restauratori pricepuţi (Ronay Janos, Kemeny Bela, Meyer Sigmund etc.). Timp de aproape patru decenii, mâncarea bună, băuturile fine, cafeaua şi muzica excelente i-au purtat renumele şi dincolo de hotarele României.

Palatul era de fapt un complex hotelier, cuprinzând şi sedii ale unor firme comerciale şi bancare.

În 1945, Camera de Comert şi Industrie, care o moştenise după desfiinţarea societăţii, a donat-o nou înfiinţatei Universităti de Vest. Din 1951 aparţine Universităţii Tehnice (Rectoratul Facultăţii de Inginerie Chimică), iar astăzi, aici este Rectoratul Universităţii Politehnica.

În 1948, localul a început sa fie administrat de o intreprindere de stat fiind botezat, pe rând, „23 August” şi „Bulevard” dar păstrându-şi renumele de cel mai bun local din Timişoara. „Bulevard” s-a numit şi în timpul lui Ceauşescu – fiind local frecventat în special de străni, de comuniştii de prim rang, reprezentaţi de marcă ai PCR, cât şi de securişti.

Din anul 2000 şi-a reluat numele originar, „Lloyd” şi în prezent este un restaurant cu 120 de locuri şi o terasă cu 80 de locuri.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns