Rețete bănățene

Paștele în Banat: Cum preparăm cel mai delicios drob de miel pentru masa de duminică

Tradiția de Paște nu înseamnă doar lumina de Înviere sau pâinea înmuiată în vin care simbolizează trupul și sufletul Mântuitorului. În mai toate zonele țării, dar mai ales în Banat, acolo unde oamenii adoră să stea la o masă îmbelșugată, tradiția înseamnă neapărat și prepararea drobului de miel. Acest preparat tradițional de Paște nu poate lipsi de pe masa de duminică la prânz, atunci când familia sărbătorește alături.

RETIM

Drobul de miel se face cu organele mielului, adică ficat, plămâni, inimă și rinichi. Pentru ca rețeta să fie completă, mai aveți nevoie de verdețuri din grădină, ouă, precum și de pâine.

Fidelity by Iulius Mall

Cum preparăm drobul de miel bănățean

-primul pas este fierberea organelor de miel. După ce ați fiert organele, le lăsați la răcit și mai apoi, folosind un robot de bucătărie, le tocați mărunt ca pentru chiftele sau rulada de carne;

-într-o cratiță căliți ceapa, usturoiul verde tocat și verdețuri alături de condimente. Există nenumărate combinații, însă în Banat se pun pătrunjel verde, mărar, piper, sare, pâine înmuiată în apă caldă, precum și un ou crud. Se amestecă alături de organele mărunțite până se formează o pastă omogenă;

-separat, se fierb tare câteva ouă care vor fi puse în mijlocul drobului;

-prapurul de miel va fi membrana care va învălui și ține laolaltă drobul, așa că într-o tavă tapetată cu puțin ulei puneți mai întâi acest prapur. Compoziția o înveliți în acest prapur iar când a luat forma dorită de ruladă de carne, o dați la cuptor până ce se rumenește pe dinafară.

Drobul de miel se pune pe masa de Paște alături de pască, ouăle roșii și cozonacul făcut în casă. Nu se știe exact de unde vine tradiția drobului de miel, însă în lume există zeci de rețete de drob sau asemănătoare acestuia. Cea mai faimoasă este cea a haggis-ului scoțian, un fel de drob mai mic pregătit în burtă de oaie, fără verdețuri, dar care păstrează oul din mijloc.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns