Evenimente

„Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului”, inovații tehnice și pesonalități în domeniul științei

Duminică, 10 decembrie 2023, la Universitatea Politehnica Timișoara, ARChA, 1MV, Bd. Mihai Viteazul 1, Timișoara, ora 18:00 – 20:00

RETIM

“Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului” este un spectacol de teatru, muzică și dans care își propune să recupereze și să celebreze memoriei și a poveștilor locuitorilor de ieri și de astăzi ai Timișoarei, aducând în prim-plan inovațiile tehnice ce au marcat orașul, ilustrate prin biografiile unor personalități remarcabile, în special femei din domeniul științei și al învățământului superior din cadrul Universității Politehnica din Timișoara.

Iulius Town

Spectacolul va fi o strălucitoare punere în scenă a inovației reprezentate de realizarea primului calculator electronic universitar din România, MECIPT, în anul 1961, evidențiind, de asemenea, contribuțiile adesea subestimate ale femeilor din Politehnică. Într-un efort de implicare directă a comunității, participanții vor fi încurajați să devină exploratori activi ai istoriei și științei, descoperind astfel semnificația profundă a patrimoniului cultural și științific al orașului.

Partea excepțională a acestui spectacol o constituie utilizarea tehnologiilor digitale avansate, precum proiecțiile 3D de tehnologie mixtă și elementele de realitate augmentată. Acestea sunt create de studenții și profesorii Centrului Multimedia al Universității Politehnica Timișoara, aducând astfel o notă modernă și captivantă întregului eveniment.

Această colaborare interdisciplinară între artă, tehnologie și istorie pune în evidență nu doar evoluția tehnologică a orașului, ci și contribuția inestimabilă a femeilor în formarea și dezvoltarea acestui domeniu. Spectatorii vor fi invitați într-o călătorie fascinantă, în care trecutul și viitorul se împletesc armonios, aducând la lumină latura mai puțin cunoscută a patrimoniului cultural și tehnologic al Timișoarei.

„Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului” este mai mult decât un spectacol – prin această producție artistică, Universitatea Politehnica Timișoara oferă publicului nu doar un spectacol, ci o experiență unică, un ecou care transcede timpul și aduce onorarea meritată a moștenirii culturale și tehnologice a Timișoarei, evidențiind rolul semnificativ al femeilor în definirea și modelarea viitorului nostru comun.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns