vineri, februarie 3, 2023
Locuri din Banat

Povestea bisericii din Banat cu aspect apocaliptic, unde mormintele au fost sparte de căutătorii de comori

Arată exact ca o biserică dintr-un film cu apocalipsa: cupola mare rezistă, însă nu ai zice că mai poate duce o adiere de vânt mai tare. Unul dintre cele două turle a picat, iar cel care încă rezistă, numai Dumnezeu știe cum o face. Fațada e spălăcită și nu a mai fost îngrijită de la ridicarea bisericii, care în fapt este un mausoleu. Și totuși, exact aceste elemente fac din Mausoleul de la Bobda un loc de-a dreptul unic în Banat.

Iulius Town

Biserica abandonată de la Bobda, un sat la 25 de kilometri distanță de Timișoara, are o poveste uluitoare, ca mai toate bisericile vremii din Banat. Starea precară în care se află nu îi împiedică pe localnici să bată clopotele zi de zi în interior. Degradarea lăcașului este într-o continuă expansiune, iar autoritățile parcă au uitat de frumosul mausoleu sau de povestea din spatele acestuia.

Separă corect deșeurile în 30 de secunde!

Crama Aramic

Istoria bisericii apocaliptice

Turnul drept al bisericii s-a prăbușit de mult, însă ce a dăinuit peste timp este legenda locului. Profanarea cavoului din interior a avut loc cu mulți ani în urmă, motiv pentru care se spune că biserica este blestemată. Copiii locului se jucau cu oasele familiei îngropate aici. La un moment dat, oamenii din sat au strâns oasele, le-au pus într-un sac și le-au îngropat la cimitir.

Bijuterie arhitecturală, mausoleul de la Bobda este o copie fidelă a bazilicii din orașul Esztergom din Ungaria. Mai ales însă, biserica seamănă izbitor de mult cu celebra Biserică Sfântul Ştefan din Budapesta, cea mai importantă biserică din țara vecină și o adevărată minune arhitecturală. Povestea mausoleului începe în secolul al XIX-lea, când Csávossy Gyula, un magnat al locului, construiește la Bogda un castel cu 50 de camere.

Camerele castelului erau mobilate elegant, fiind împodobite cu tablouri, covoare, bibelouri, perdele dantelate, lampadare cu cistale confecționate la Murano și multe alte decorațiuni. Peste drum, magnatul a realizat un mausoleu, în care oamenii se puteau ruga, fiind destul de încăpător pentru a concura cu orice biserică sătească. Vitraliile s-au realizat în Munchen, Germania, iar clopotele, care răsună și azi, în fiecare zi la prânz, au fost construite la Viena.

Moartea familiei Gyula

După expansiunea impresionantă a familiei și stabilirea lor la Bobda, rând pe rând membrii familiei Gyula încep să treacă la cele veșnice. Ultimul care a murit a fost chiar Csávossy Gyula, care și-a dat ultima suflare toamna lui 1911, la câteva luni după ce soția lui, Josephina, moare. Amândoi sunt înmormântați în mausoleu. Baronul de Bobda rămâne deci o amintire, iar după Primul Război Mondial, mausoleul și castelul revin populației Banatului, distrusă de pe urma bătăliilor.

Starea actuală a mausoleului

După ce a fost trecut în drepturile comunităţii romano-catolice din Bobda, mausoleul a reușit să reziste trecerii timpului. Castelul măreț al lui Gyula a fost dărâmat și vândut bucată cu bucată, spun oamenii locurilor. Până și părți din altarul mausoleului, precum și o orgă din interior, ar fi fost furate. Mormintele familiei Gyula nu au scăpat nici ele, fiind sparte de căutătorii de comori care auziseră de bogăția și faima acesteia.

Nu se știe cum sau pe câți bani a fost vândut castelul sau obiectele din el, însă mulți spun că valoarea acestuia era cu totul impresionantă. Viitorul mausoleului este incert.  În 2012, arhitecți de renume din Timișoara au realizat un studiu din care a reieșit că structura de rezistență a acestuia este intactă. Și așa însă, mausoleul ar avea nevoie de 300.000 de euro pentru a fi reabilitat. Urmașii familiei Gyula nu au mai dat de mult pe la mausoleu, aceștia fiind stabiliți acum în Canada.

foto: Facebook – Biserica Părăsită Bobda

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns