Oameni din Banat

Povestea medicului indian care primește titlul de Cetățean de Onoare al unui oraș din Banat

Aleșii locali din Caransebeș au aprobat propunerea primarului Felix Borcean ca actualul director medical al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Singh Bhupinder, să primească titlu de Cetățean de Onoare.

Distractie pe patine

De la sfârşitul anului 2014, la spitalul din Caransebeş profesează şi un medic din India, care a absolvit facultatea la Timişoara, unde şi-a făcut şi rezidenţiatul, la Spitalul Judeţean şi “Casa Austria”.

RETIM

Singh Bhupinder este specialist în chirurgie plastic şi microchirurgie reconstructivă şi a obţinut postul din spitalul cărăşean prin concurs. Şi-a dorit să se facă medic încă din copilăriei şi, după ce a făcut mai multe stagii de voluntariat în spitalele din India, pe vremea când era la liceu, i-a plăcut foarte mult această meserie şi a le-a spus părinţilor săi că ar dori să studieze medicina.

Şi-a părăsit familia şi oraşul natal, care este chiar capitala New Delhi, şi a venit în Europa, în România, pentru că aflase că şcoala medicală este foarte bună în ţara noastră. S-a adaptat repede în România şi spune că îi place la Caransebeş, chiar dacă este un oraş mic. Apreciază tradiţiile româneşti şi mâncarea de la noi, sarmalele fiind pe primul loc, însă nu se atinge de carnea de vită, deoarece în ţara lui e animal sfânt.

A ales România pentru calitatea studiilor medicale

“În mod firesc mulţi îşi pun întrebarea: de ce România? Cărările vieţii niciodată nu ştim unde ne poartă. Fiind la început de drum, ca orice tânăr, trebuia să-mi aleg o profesie. Îmi doream de mic să devin medic, astfel că nu mi-a fost greu să aleg domeniul în care mai apoi să-mi dezvolt cariera. Evident am avut parte de susţinerea familiei mele, în acest sens. Dezvoltarea economică, socială şi nu doar, la acea vreme, din Occident, probabil, au contribuit să mă îndrept spre o ţară europeană, pentru a-mi face studiile medicale. Să ştiţi că România este vestită în întreaga lume, pentru calitatea învăţământului medical şi pot să confirm acest lucru, acum. Am avut parte de profesori de elită, de profesionişti apreciaţi în ţară şi în întreaga lume, care mi-au devenit mentori. Având de multe ori ocazia şi onoarea să fiu îndrumat direct de către domniile lor, în sala de operaţii, pentru că sunt medic specialist în chirurgie plastică, microchirurgie-reconstructivă. Nu mi-a fost deloc greu să mă acomodez cu locurile din România, cu oamenii calzi şi primitori, cu obiceiurile de aici, chiar şi cu limba, mâncarea românească sau clima”, povesteşte indianul.

Dr. Singh spune că a învăţat repede limba română, chiar dacă a urmat cursurile la secţia engleză a facultăţii timişorene. “Am învăţat să vorbesc româneşte de la pacienţi, luând notiţe şi vorbind. Nu am urmat niciun curs”, povesteşte medicul indian, care spune că a fost primit foarte bine de către colegii din România.

A terminat facultatea şi l-a întâlnit pe medicul Tiberiu Bratu, care l-a ajutat să-şi facă rezidenţiatul la “Casa Austria” şi aşa s-a specilizat în chirurgie plastică şi microchirurgie reparatorie.

Nu s-a ferit să profeseze într-un oraș mic

În 2014, a aflat că la Caransebeş a fost scos un post la concurs. L-a obţinut şi chiar dacă la început i-a fost mai greu, astăzi a ajuns să aibă circa 600 de cazuri pe an, pentru că munceşte cel puţin 10 ore pe zi.

“Vă mărturisesc cu sinceritate, că poate uneori am fost privit cu scepticism, dar am încercat să dovedesc că pot să-mi ating obiectivele propuse, să performez în domeniu şi să nu dezamăgesc pe cei care îşi pun încrederea în mine”, spune medicul indian, care povesteşte că din momentul în care a ajuns în spitalul cărăşean toate cazurile care până atunci erau trimise la Timişoara sau la Bucureşti, au început să fie rezolvate pe plan local.

“Într-adevăr am susţinut numeroase operaţii chirurgicale, cu grad avansat de complexitate în chirurgia plastică-reparatorie. Am realizat multe premiere medicale, la Spitalul Caransebeş, de la plăgi post-operatorii, plăgi traumatice pre şi post transplant de piele, ulcere de decubit, ulcere diabetice şi varicoase, arsuri, traumatisme ale membrelor superioare sau inferioare, chiar la un pacient diagnosticat cu blefarospasm(n.r. pacient care nu putea ţine ochii deschişi), unde operaţia a fost un succes”, spune dr. Sing.

Medicul indian din Caransebeş consideră să sistemul medical românesc mai are lucruri de pus la punct însă este mai evoluat decât cel din India.

“Mi-e foarte greu să vorbesc despre sistemul medical românesc comparativ cu cel indian. Sunt popoare diferite, culturi diferite, de aici şi multe patologii care nu se aseamănă deci şi sistemul este diferit. Evident există plusuri şi minusuri, în ambele părţi. Faptul că am rămas în România, poate fi o dovadă a faptului că medicina este mai evoluată şi pot să-mi practic profesia la standardele dorite. Sunt multe de schimbat, multe care merg pe calea cea bună, însă cu răbdare, cu profesionişti, cred eu, că România se va putea mândri cu un sistem bine pus la punct, în mare parte”, consideră indianul.

Ce-a mai mare mulţumire a lui Singh nu sunt banii. “Eu pentru cât mănânc câştig suficient. Nu trebuie să punem pe primul loc banii, cea mai mare mulţumire pentru mine este când un bătrân vine şi îmi spune că a fost la biserică şi a pus o lumânare şi s-a rugat pentru mine”, spune dr. Singh.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns