Evenimente

Povestea plină de aventură a unei fugi peste graniță, într-o manifestare eveniment la Jimbolia

FOTO www.jimbolia.ro

Expoziția „După sărbătoare, sărbătoarea” aduce în prim-plan o poveste memorabilă a vremurilor dificile din trecutul recent al României. Acest eveniment artistic, care va avea loc la Muzeul „Stefan Jäger” din Jimbolia începând cu data de 21 octombrie 2023, la ora 18:00, are un scop clar: să nu uite și să transmită moștenirea istorică a orașului.

Distractie pe patine

Perioada socialistă a însemnat pentru mulți cetățeni români opresiune și lipsa libertății, iar Jimbolia a devenit un punct de plecare pentru emigrația clandestină în căutarea unei vieți mai bune. Poveștile despre această perioadă sunt deseori dureroase și terifiante, iar supraviețuitorii evită să le relateze în detaliu. Totuși, prin intermediul artei, aceste amintiri pot fi aduse la lumină și transmise cu sensibilitate.

RETIM

Expoziția prezintă o masă lungă, realizată din traverse de cale ferată, pe care sunt inscripționate versuri semnate de Katharina Eismann, o artistă născută în Timișoara. Aceste versuri formează o hartă lirică a experiențelor emigranților, care au traversat locuri de la cotul râului Main până la revărsarea Dunării. Materialele simple și formele palpabile ale expoziției invită vizitatorii să se așeze la masă, să se lase purtați de poezie și să-și împărtășească propriile povești.

Lucrările impresionante ale lui Hagen Bonifer aduc o notă dramatică expoziției. Cu teme precum călătoria, lucrurile lăsate în urmă și fața întunecată a istoriei, picturile sale dezvăluie siluete abia schițate, ca ziduri ruinate de timp și istorie. Aceste lucrări evocatoare transpun o senzație de trecere și nostalgie.

Expoziția „După sărbătoare, sărbătoarea” aduce împreună două limbi, germană și română, într-o lectură specială susținută de Katharina Eismann și actrița Dana Ioana Niculescu. Prin această interacțiune, poveștile emigranților sunt prezentate într-o manieră autentică și profundă.

Evenimentul este organizat de Asociația „Colț de Banat” în parteneriat cu „Eismann Bonifer Eismann Projekt,” Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și Muzeul Presei „Sever Bocu” Jimbolia. Vinurile alese cu grijă din Banat vor întreține atmosfera specială a expoziției, creând un cadru propice pentru explorarea trecutului și a poveștilor memorabile.

Așadar, nu ratați această oportunitate de a descoperi arta ca mijloc de păstrare și transmitere a amintirilor, și alăturați-vă acestei sărbători deosebite în Jimbolia. Expoziția „După sărbătoare, sărbătoarea” va fi deschisă publicului până pe 15 mai 2024.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns