Locuri din BanatOameni din Banat

Povestea satului din Banat care l-a dat lumii pe unul dintre cei mai apreciați fotbaliști români. VIDEO

Comuna Prigor, județul Caraș-Severin FOTO Facebook/Comuna Prigor

Născut și crescut în Prigor, județul Caraș-Severin, Iosif Rotariu (61 de ani) a ajuns unul dintre cei mai apreciați fotbaliști români, fiind unul dintre reprezentanții Generației de Aur a fotbalului românesc.

RETIM

Iosif Rotariu este unul dintre cei mai apreciați fotbaliști români, rămânând în istorie prin modul în care l-a marcat pe marele Diego Armando Maradona la Campionatul Mondial din 1990 când România a înfruntat Argentina. După ce și-a încheiat cariera, Rotariu a impresionat adoptând o fetiță cu mari probleme de sănătate, pe care a ajutat-o, cu sprijinul comunității, să înfrunte greutățile vieții.

Iulius Town

Puțini sunt, însă, cei care știu că Iosif Rotariu s-a născut, a crescut și s-a format ca om în comuna Prigor, județul Caraș-Severin.

Potrivit istoricului localității, numele satului este de origine veche românească și se trage de la râul cu același nume.

Sondaje arheologice efectuate accidental pe raza localității au scos la iveală urme neolitice în punctul Ogei (pe malul stâng al văii Prigorului, la circa 1 km NV de sat), dar și o inscripție romană.

Monografia localității, realizată de Pavel Panduru, mai arată că atât în Antichitate cât și în Evul Mediu localitatea Prigor era formată din mai multe cătune, așezate la distanțe mai mici sau mai mari unele de altele, pe dealuri sau pe văi, în păduri sau în lunci.

Din aceste cătune populația a fost obligată să coboare prin ordin împărătesc după anul 1780 și să se așeze pe vatra actuală. Numele acestor cătune au fost: Săliște, Salin, Scoc, Ilot, Ruieni, Ramița.

Prima atestare documentară a satului datează din anul 1550, atunci când localitatea este amintită într-un document al capitolului.

În anul 1603 sunt donate unor nobili din zona Caransebeșului 6 porții de iobagi din Prigor. În anul 1611 Ioan Korniș, paharnic princiar, primește satele Rusca și Prigor, dar și părți din Teregova, pentru serviciile sale credincioase.

În „Conscripția districtelor bănățene”, întocmită de Luigi Ferdinando Marsigli între anii 1690 și 1700, Prigorul este atestat în districtul Almăj.

Conscripțiile habsburgice din veacul al XVIII-lea amintesc continuu Prigorul fie în districtul Almăj, iar mai apoi în cel al Orșovei. Astfel la 1717 satul are 50 de case. Pe harta Mercy dintre anii 1723 și 1725 este numit Briger.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns