INEDIT

Poveștile neștiute ale unor meserii dispărute din Timișoara: cubicașii, nisparii și lampagiii

Muzeul Banatului a adus în atenția timișorenilor câteva dintre meseriile cu care se îndeletniceau strămoșii noștri. Și asta pentru că vechile clădiri din Timișoara au fost construite cu priceperea și dibacitatea celor care au muncit la ele.

Fidelity by Iulius

Cubicașii erau arhitecții nevăzuți

“Odată cu defortificarea Timișoarei în anii 1890, orașul a fost nevoit să se transforme. Aici intervin cubicașii. Venind din Banat, Transilvania și Ungaria, acești muncitori și-au dedicat viețile transportării molozului și recuperării cărămizilor. Din truda lor au răsărit clădirile iconice ale Timișoarei. Mulțumită lor, povești ale trecutului zidesc amintirile prezentului”, susțin cei de la Muzeul Banatului pe pagina lor de Facebook.

RETIM

Și nisiparii erau foarte importanți. ei trăiau din colectarea și vânzarea nisipului.

“În timp ce Timișoara își ridica palatele, nisiparii erau aceia care, cu ladik-urile (șalupele) lor, asigurau fundamentul. Folosindu-se de ambarcațiunile lor, cunoscute sub numele de ladik-uri, navigau pe Bega până la Remetea pentru a-și încărca şalupele cu nisip. Ulterior, se îndreptau cu grijă înapoi pe apă, ajungând până în cartierul Crişan din Timişoara. La mal, nisipul era descărcat pe o platformă largă de lemn, unde era preluat de căruțași. În primele decenii ale secolului XX, imensele depozite de nisip erau o imagine obișnuită pe lângă râurile din Timişoara”, mai aflăm de la Muzeul Banatului.

Într-o vreme când tehnologia era mai puțin evoluată existau și lampagii, așa zișii custozi ai luminii.

“Lampagiii erau cei care aduceau lumina în viețile timișorenilor. Acești purtători de flăcări își asumau riscuri, indiferent de vreme, pentru a aprinde și întreține felinarele. Lor le revenea datoria de a lumina numeroase felinare, a menține claritatea geamurilor lămpilor și a se asigura că toate luminile rămâneau aprinse pe aleile cetății. Începând cu 1882, centrul Timișoarei a fost pionier în iluminatul electric din Europa continentală. Odată cu extinderea electricității, lampagiii au devenit din ce în ce mai rari, până când această meserie a dispărut complet din orașul de pe Bega. Deși tehnologia a evoluat, amintirea lor rămâne vie, aducând un omagiu timpurilor de altădată”, mai scriu cei de la Muzeul Banatului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns