luni, noiembrie 28, 2022
Evenimente

Pregătire pentru patru municipii din vestul țării ca să devină „orașe verzi”

FOTO eyeinthesky.ro

Patru municipii din vestul țării,  Arad, Lugoj, Reșița și Timișoara, au fost selectate de către Urbanize Hub, într-un proiect cu finanțarea europeană, pentru crearea de politici și strategii de dezvoltarea urbană durabilă și de transformare în „orașe verzi”. 

Iulius Town

În primă fază, specialiștii de la Urbanize Hub realizat o analiză la nivelul municipiilor selectate, pentru a evalua capacitatea acestora de a se alinia principiilor europene referitoare la neutralitatea emisiilor de carbon si de a deveni „orașe verzi”.

Separă corect deșeurile în 30 de secunde!

Apoi se vor asigura de sustenabilitatea parteneriatelor de dezvoltare locală încheiate cu cele patru municipii prin dezvoltarea unui mecanism inovator de promovare a dezvoltării urbane durabile și a neutralității emisiilor de carbon. În același proiect, se pune accentul pe stimularea gradului de implicare a cetățenilor celor patru orașe în atingerea obiectivelor de dezvoltare urbană durabilă, prin desfășurarea unui concurs de soluții viabile în atingerea țintei de „oraș verde”.

Crama Aramic

“Ideea e că am făcut o analiză cu experți, legată de proiectele viitoare care se vor desfășura în cele patru orașe, pe infrastructură hard, care cumva sunt trecute în strategiile de dezvoltare. Dar focusul nostru în cadrul acestor workshopuri e mai mult pe partea de colaborare, diseminare și muncă pe tot ce înseamnă schimbări climatice și reducere a amprentei de carbon. Adică e clar că investițiile care o să fie previzionate cu fonduri europene, acelea o să se întâmple într-un fel sau altul. Noi nu avem capacitatea să să facem infrastructură mare și atunci am lucrat la partea soft și noi ne ocupăm de soluții pentru orașe verzi. Mi-aș dori în cele patru orașe să se formeze o masă critică de oameni din ONG-uri, administrație și din  consilierii locali, care cumva să înțeleagă ce înseamnă reducere amprentei de carbon, ce fel de proiecte trebuie făcute, ce fel de oportunități există, adică cumva să se formeze o masă critică de oameni care să colaboreze și pe viitor să să atragă resurse, finanțări pentru orașele respective. Noi ne dorim ca prin acest proiect să lucrăm concret ulterior, adică să nu rămână totul la nivelul acesta”, a declarat Grațian Mihăilescu, liderul Urbanize Hub România.

Rezultatele așteptate în urma acestui proiect privesc realizarea un raport de analiză a situației privind promovarea politicilor de dezvoltare durabilă și de trecere la „orașe verzi” și patru fișe de orașe. La fel se vor realiza patru planuri de acțiune realizate pentru fiecare municipiu în parte și patru workshop-uri, patru rapoarte cu acțiuni prioritizate în urma consultării publice a cetățenilor din cele 4 municipii și un concurs de soluții organizat și desfășurat pe tema „oraș verde” în Regiunea Vest, cu participarea cetățenilor din cele patru orașe: Arad, Reșița, Timișoara, Lugoj.

Cei care doresc să participe la workshopurile acestui proiect, găsesc datele de conectare și linkul de înscriere mai jos.

https://docs.google.com/forms/d/1ft5CkwQsiqlli5HVH-KEAmG8KzU8rm49-mPNca37e5w/viewform?chromeless=1&edit_requested=true

Reșița – 24 noiembrie, de la 15.00 la 18.00

Lugoj – 25 noiembrie, de la 15.00 la 18.00

Timisoara – 28 noiembrie, de la 15.00 la 18.00

Arad – 28 noiembrie, de la 15.00 la 18.00

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns