Locuri din Banat

Rezervația UNESCO din Banat, cu arbori de peste 400 de ani. Cel mai bătrân identificat are 526 de ani

Sursă foto si info www.pnscc.ro

Dacă vreți să vă aventurați în mijlocul naturii, în Parcul Național Semenic, veți descoperi o minune ascunsă: Rezervația Naturală Izvoarele Nerei. Această rezervație specială se întinde pe o suprafață de 5028 de hectare și găzduiește una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa. Este ca o comoară naturală bine păzită, datorită statutului său de protecție strictă, conform legilor românești.

RETIM

În 1973, a început povestea acestei rezervații ca o „rezervație forestieră”, și ulterior, în 2000, a primit titlul de „rezervație naturală”. Ceea ce face această pădure atât de specială este că a rămas aproape neschimbată de-a lungul timpului. Aici, puteți găsi păduri de fag sălbatice, în care arborii sunt gigantici, cu trunchiuri uriașe (de la 600 la 1200 de metri cubi pe hectar) și baze masive (de la 52 la 54 de metri pătrați pe hectar). Acești arbori impresionanți au diametre care depășesc 1,3 metri, înălțimi de peste 50 de metri și sunt mai bătrâni de 400 de ani. O parte din lemnul lor a murit și rămâne în pădure, contribuind la ecosistem.

Fidelity by Iulius Mall

Bâtrânul care străjuiește rezervația are 526 de ani

Subarboretul (arborii mici de sub arborii mari) este puțin reprezentat, la fel și vegetația ierboasă. Cu toate acestea, pădurea se regenerează natural, aderând la legile naturii.

Începând cu anul 2017, Izvoarele Nerei a primit un titlu de onoare de la UNESCO – a fost declarată „Făgete primare din Carpați și din alte regiuni ale Europei”. Acesta este un mod de a spune că această pădure este unul dintre cele mai vechi și cele mai importante locuri din Europa pentru protecția mediului. În total, acest loc special cuprinde o suprafață de aproximativ 4677,7 hectare și o zonă de protecție de 2496 hectare.

Această recunoaștere UNESCO arată că Izvoarele Nerei este un adevărat tezaur de natură. Aici, ecosistemele au rămas aproape la fel de la ultima perioadă glaciară. Arborii bătrâni se înmulțesc, iar studiile au identificat numeroși arbori cu vârste de peste 400 de ani. În 2017, a fost identificat de către specialiști chiar un arbore de 526 de ani! Așadar, acest loc este cu adevărat special și trebuie protejat.

Rezervația Naturală Izvoarele Nerei este un loc unic în Europa, un refugiu pentru natură și un loc pe care ar trebui să îl protejăm cu grijă pentru viitorul nostru și al generațiilor viitoare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns