Oameni din Banat

Tânărul din Banat care a fost admis la Universitatea Oxford. A fost unul dintre cei mai buni elevi din Timiș

Lugojeanul Sergiu Novac a fost admis la Universitatea Oxford, unde va studia matematica. De altfel, Sergiu este, la ora actuală, unul dintre cei mai buni matematicieni ai României, la categoria sa de vârstă.

RETIM

Sergiu Novac a absolvit în acest an Liceul “Coriolan Brediceanu” din Lugoj și a fost unul dintre cei 12 elevi din Timiș care au obținut media 10 la Bacalaureat.

Fidelity by Iulius Mall

Sergiu Novac este de departe cel mai bun elev pe care l-a avut liceul lugojean în ultimii ani. În perioada liceului a obținut rezultate incredibile pe plan național și internațional, care au culminat cu medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată la Universitatea din Bath, Marea Britanie.

În 2019, Sergiu Novac a făcut parte din echipa României, formată din șase elevi, care la final au s-a clasat în ierarhia mondială pe locul 17 din 112 țări participante. Sergiu a mai participat și la alte concursuri la care a obținut rezultate de excepție. A luat medalia de aur la Olimpiada Națională și argintul la Balcaniada care a avut loc la Chișinău.

Performanțe de excepție, în toți anii de liceu

În ultimii patru ani a câștigat aurul la Olimpiada Națională, în clasa a X-a- medalia de argint la Balcaniadă, iar în clasa a IX-a s-a remarcat la Olimpiada Pluridisciplinară din Rusia, unde a obținut mențiune. Elevul a fost pregătit de profesoara Adriana Mariș. Pregătirea lui Sergiu presupune timp alocat studiului, pasiune și implicare. Sergiu spune că a ales acest drum conştient de eforturile pe care va trebui să le facă, însă nu regretă şi le mulţumeşte celor care l-au sprijinit.

”E nevoie de mult timp pentru studiul individual, dar nu aș putea spune că regret ceva.  Au fost foarte multe persoane, care au fost alături de mine şi m-au ajutat. Nu pot să nu o menționez pe doamna profesoară Mariș, chiar doamna profesoară Pană care m-a descoperit în clasa a V-a. Mereu există lucruri pe care le poți învăța și am ajuns la concluzia că cu cât știi mai multe cu atât îți dai seama cât de multe ai mai putea știi”, spune Sergiu.

Aurelian Sima, directorul Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu”, îl consideră pe Sergiu cel mai bun ambasador al învăţământul lugojean.

“Sergiu reprezintă un vector de imagine atât pentru școala noastră, dar și pentru orașul nostru, un vector de imagine în țară, dar și în străinătate și când spun acest lucru o fac în urma rezultatelor extraordinare obținute de el, la olimpiadele și concursurile școlare pe matematică. Rezultate extraordinare, îl felicit încă o dată și pe el și pe părinții lui, pentru toate condițiile create și îi doresc mult succe la toate examenele vieții”, a spus Aurelian Sima.

După finalizarea examenelor de Bacalaureat, unde a obținut media 10, Sergiu Novac a anunțat că s-a decis și va merge în Anglia, la Oxford.

“Mai sunt câteva amănunte de clarificat, legate de procedură, dar mai mult ca sigur voi merge acolo. Am aplicat la ei încă din toamna trecută, am dat un examen la matematică și am scris un eseu de intenție, iar în decembrie am fost la un interviu. Examenul l-am dat la Arad, dar pentru interviu am fost în Anglia”, a declarat Sergiu.

Tânărul lugojean spune că mai sunt câteva amănunte de lămurit, care ține de proceduri, iar din această toamnă va începe cursurile la Oxford.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns