Oameni din Banat

Timișoreanca Raluca Selejan, în finala Galei Premiilor Matei Brâncoveanu pentru proiectul ”La două bufnițe”.

Gala Premiilor Matei Brâncoveanu 2020 propune în premieră un format inedit de eveniment online care implică profesionişti cunoscuți publicului, cu experienta bogată în domeniile lor de activitate, în selecția candidaților și oferă publicului misiunea de a alege marele câștigător.

RETIM

Pentru prima oară candidații nu se mai subscriu unor domenii pre-definite (muzică, educație, cinematografie etc.), ci sunt premiați pentru combinația de talent, implicare socială și creativitate, care dă naștere unor proiecte care au potențialul să schimbe România de mâine.

Fidelity by Iulius Mall

”Anul 2020 este cel al schimbării și al repoziționării valorii celor care știu și pot inspira comunitățile din care fac parte. Fundația Alexandrion organizează deja de patru ediții Gala Premiilor Matei Brâncoveanu, dedicată tinerilor care contribuie activ la dezvoltarea societății noastre și devin adevărate modele pentru generația lor. Miza ediției din 2020 este marele premiu în valoare de 12000 de euro care va permite câștigătorului să investească în cursuri de perfecționare sau în proiectul său cu impact pentru societate”, arată organizatorii Galei Premiilor Matei Brâncoveanu 2020.

A patra ediție a Galei prezintă publicului cinci tineri care, prin activitățile lor, au contribuit și contribuie activ la schimbarea societății și sunt modele pentru generația lor. Timișoara este reprezentată în această finală de Raluca Selejan. În 2016, împreună cu cea mai bună prietenă a ei, Raluca a deschis în Timișoara Librăria ”La două bufnițe”.

”Raluca Selejan este una dintre „bufnițele” de la librăria independentă ”La Două Bufnițe” din Timișoara, iar toată activitatea ei se desfăşoară în jurul cărților. Raluca și prietena ei cea mai bună au deschis librăria în 2016, pornind de la ideea de a crea o comunitate dezvoltată ȋn jurul cărților și evenimentelor culturale, prin care să stimuleze apetitul generațiilor viitoare pentru lectură. Cele două tinere ȋi aduc pe copii mai aproape de cărți şi librării, prin activităţi care să ȋi ajute să prindă gustul pentru lectură. În fiecare duminică citesc povești pentru copii la librărie, ȋn cadrul săptămânii Școala Altfel participă la întâlniri cu elevii, iar în fiecare vacanță de vară organizează tabere urbane pentru copii. Librăria a fost primită ȋncă de la deschidere în Federația Europeană și Internațională a Librărilor (European and International Bookseller Federation), asociația profesională de librari din întreaga lume, a fost recunoscută prin premii la nivel național și a găzduit evenimente cu scriitori din România, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, SUA și Islanda”, se arată în descrierea făcută de organizatorii concursului pe site-ul acestuia.

”La Două Bufniţe”, loc de întâlnire al celor ce iubesc lectura

”La Două Bufniţe” a fost ambiţia a două tinere, iubitoare de literatură, cărţi, de cultură, de artă şi de frumos: Raluca Selejan şi Oana Doboşi-Potcoavă, absolvente de „Litere”.

De ce “La Cele Două Bufniţe”? “Prietenii ne spuneau mereu că suntem ca două bufniţe, pentru că obişnuiam să stăm şi să citim până noaptea târziu. Ne vedeau online pe Facebook şi se întrebau de ce nu dormim. Când am decis să deschidem o librărie, ne imaginam o reclamă din fier forjat. Iar ca logo arătau bine bufniţele. Cred că de aici a început. Sunt două bufniţe care stau şi citesc o carte. Ne-am gândit şi la povestea cu bufniţa imperială. Cu ocazia sărbătorii străzii Eugeniu de Savoya din 2009, la care am fost implicate ca voluntare, deasupra porţilor de pe stradă apărea o bufniţă. Era simbolul patrimoniului Timişoarei”, povestește Raluca Selejan.

Librăria are o încăpere care este rezervată bibliotecii copiilor, există un colţ pentru poveşti legate de Timişoara, un spaţiu pentru istorie, pentru literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă, cât şi un biblioraft pentru muzică. Mai există şi un colţişor cu produse realizate de micii producătorii de handmade locali.

O puteți vota la Raluca, care momentan se află pe locul întâi ca număr de voturi, accesând linkul: https://www.fundatia-alexandrion.ro/?fbclid=IwAR3Il7-uJ7-DQl-4FhEICOi-Lf5Dwrca_i6ZIXhBMg1oQUr9JG33q8xNZxw

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns