Evenimente

Timișorenii pedalează în fiecare săptămână în semn de protest pentru aerul tot mai poluat din capitala Banatului

foto: Masa Critică Timișoara

O nouă ediție a pedalării în semn de protest împotriva poluării din Timișoara are loc la finalul lunii august. Cei de la Masa Critică (Critical Mass) vor ieși pe stradă și vor pedala pe biciclete începând de la Catedrala Mitropolitană, scopul acestora fiind acela de a-i face pe timișoreni să realizeze cât de important este aerul pe care îl respiră zi de zi, care la momentul de față este extrem de poluat, vina datorându-se în mare parte mașinilor.

RETIM

„Aerul din Timișoara este poluat! Îl putem mirosi zi de zi, îl putem simți în plămâni, în nări și pe piele, și îl putem vedea seara când ne curățăm față. O spun și cifrele oficiale ale Agenției pentru Protecția Mediului Timiș. Conform datelor prezentate de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș la începutul anului 2019, valorile limită ale particulelor în suspensie PM10 au fost depășite pentru un număr de 6 zile la stația TM1 situată pe Calea Șagului, 7 zile la stația TM2 situată în incinta Liceului Carmen Sylva, și 2 zile la stația TM5 situată pe Calea Aradului. Cu toate acestea, Primăria Municipiului Timișoara nu a dat curs solicitărilor venite din partea Instituției Prefectului Județul Timiș.

Iulius Town

Este nevoie să tragem un semnal de alarmă față de una din sursele care contribuie masiv la aerul poluat: mașina! Ne adunăm ca în fiecare ultima vineri din lună pentru a arăta o alternativă la transportul din Timișoara, oraș care spre fericirea noastră și ignoranța altora are o dimensiune ușor de străbătut.

Convingeți-i și pe apropiați de urmările grave pe care le vor avea de suportat asupra sănătății lor și a celor din jur dacă nu acceptă renunțarea la folosirea mașinii în exces: bronșite acute și cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii la polen și cancere pulmonare și ale căilor respiratorii”, spun cei de la Masa Critică pe conturile lor de socializare.

Evenimentul începe la orele 18 vineri, 30 august.

Masa Critică este un marș în masă cu bicicletele sau alte mijloace de deplasare nemotorizate, care are loc în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns