Locuri din Banat

Un prim weekend din acest an în care este deschisă granița pe apă între România și Serbia

Între 24 și 26 mai 2024 se redeschide punctul de frontieră temporar, pe Bega, între România și Serbia, printr-un efort comun al autorităților române și sârbe. Cu acest prilej, proiectul ”Ecluze pe Bega / Timișoara – port cultural” debutează în 2024 cu o serie de activități și evenimente ce sărbătoresc istoria bogată a canalului și legătura unică pe care acesta o asigură între comunități.

RETIM

Sâmbătă, 25 mai, toată lumea este așteptată în unul dintre cele mai frumoase obiecte industriale cu valoare arhitecturală ale Timișoarei – Centrala Hidroelectrică (Uzina sau denumirea mai veche de Turbină). Monument industrial arhitectural cu o valoare inestimabilă, Uzina va deveni o platformă culturală pentru o zi, între orele 12.00 și 18.00, atunci când prin intermediul tururilor ghidate, al atelierelor și al muzicii descoperim un loc care merită mult mai mult. Vă puteți bucura de răcoarea grădinii ansamblului, puteți cumpăra o carte pe care să o începeți la umbra unui copac bătrân, puteți face o plimbare spre Seră sau puteți vizita interiorul Uzinei în cadrul tururilor ghidate în care veți afla informații neștiute despre clădirea ce a străjuit Fabricul în ultimul secol și rolul pe care aceasta l-a avut în dezvoltarea orașului. Evenimentul este organizat cu sprijinul Colterm S.A., partener în cadrul proiectului Ecluze pe Bega 2024.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

La ora 15.00 Pelicanul ridică ancora pentru o călătorie de două ore, alături de 50 persoane care s-au înscris în prealabil. Turul ghidat s-a confirmat a fi un element important în cultura contemporană a Timișoarei iar în cadrul evenimentelor Ecluze pe Bega turul ghidat reprezintă momentul prin care se transmit mai departe cunoștințele echipei noastre și nu numai. Poveștile patrimoniului material și imaterial trebuie transmise mai departe în forme convenționale sau nu către toți cei care vor să navigheze alături de noi. Povestea Timișoarei auzită de pe puntea Pelicanului este ghidată de cuvinte în liniștea cursului de apă și de gălăgia monotonă a motorului de pe ambarcațiune. Ghid va fi Dan Codre (Timisoara City Tours), iar legendara ambarcațiune va naviga pe ruta Uzină – Iosefin – Portul cultural Timișoara (zona pontonului D’arc pe Mal, malul drept, în spatele Catedralei).

Pe seară atenția se mută în zona centrală, acolo unde activăm întâia oară Portul cultural Timișoara ( D’arc pe Mal / Pod Mihai Viteazu), locul în care așteptăm publicul alături de navigatori sârbi sau români în cadrul celor trei weekend-uri în care frontiera va fi deschisă în acest an (mai, iulie și septembrie).

Pentru început, de la ora 20.30, Dani Tobe, Gemini Jaxx și DJ Mack vor reprezenta MCs United și întreaga mișcare hip hop din Timișoara și vor încălzi publicul pentru un performance de neratat. Norzeatic & Qinta Spartă vin pe Bega și promit să ne poarte într-o călătorie extraordinară prin beat-uri grele, infuzii de jazz, funk, soul și muzică electronică, lirică plină de flow și substanțe, punând pe masă o selecție de piese variate, de la repertoriul clasic Norzeatic și până la piese noi sau improvizații.

Toate activitățile din cadrul proiectului sunt gratuite, pentru unele fiind necesară înscrierea prealabilă. Toate detaliile pot fi găsite pe paginile de Facebook și Instagram Ecluze pe Bega, dar și în evenimentele create special:

”La uzină” – https://bit.ly/LaUzină25mai

Tur ghidat Pelicanul – https://bit.ly/TurGhidatPelican

Concerte în Portul cultural Timișoara – https://bit.ly/NorzeaticQintaSpartă25mai

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Timișoara – port cultural” face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Informații despre evoluția proiectului și detalii despre evenimente și calendarul proiectului pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook – www.facebok.com/ecluzepebega și pe contul de Instagram dedicat inițiativei – www.instagram.com/ecluzepebega.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns