Locuri din Banat

Una dintre bisericile din lemn monument istoric ale Banatului va fi salvată, cu o investiție de un milion de euro

O comună din Banat încearcă să găsească, din nou, un constructor care să se încumete să reabiliteze o biserică de lemn monument istoric național, una dintre cele mai frumoase de acest fel din toată România. Biserica este cea din satul Românești, comuna Tomești, aflată la mică distanță de Lugoj. Poartă hramul “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și este vizitată anual de pelerini din toată țara.

RETIM

Primăria din Tomești a relansat licitația pentru lucrări, care trebuie făcute de urgență din cauza stării avansate de degradare a imobilului. Fondurile vin de la POR – Programul Operațional Regional, fonduri europene.

Fidelity by Iulius Mall

Istoria bisericii este una unică. Aceasta a fost construită de meșteri din Valea Mureșului, fiind mai apoi transportată la Românești în secolul al XVIII-lea. Când noua biserică din Românești a fost consolidată, bisericuța de lemn a devenit capelă pentru cimitir.

Este așezată pe deal, chiar în mijlocul locului de veci, fapt ce o scoate în evidență. Alături de Mănăstirea Balta Caldă din același sat, este una dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Banat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns