Evenimente

55 de ani ani de presă studențească la Timișoara. Două zile de manifestări dedicate evenimentului

În zilele de 26-27 octombrie 2023, la Timișoara va avea loc o serie de manifestări care marchează împlinirea a 50 de ani de la apariția revistei Forum studențesc, cât și a 55 de ani de presă studențească în orașul de pe Bega.

RETIM

Manifestările sunt organizate de către Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Orizonturi Universitare, în parteneriat cu Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie și Unversitatea de Științe ale Vieții din Timișoara, cât și cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și cu Casa Studenților, cu sprijinul financiar al unor sponsori.

Fidelity by Iulius Mall

Manifestările vor începe joi dimineața, în 26 octombrie, ora 10,00, în Amfiteatrul A 03 a, Universității de Vest, printr-o întânire a studenților Facultății de Științe Politice a Universității de Vest (care studiază Comunicare și Relații Publice, respectiv Jurnalistică), cu gazetari care provin din presa studențească.

Participă ziariștii Lia Lucia Epure (Petric), director Ziua de Vest, Constantin Mărăscu, Florian Mihalcea, Constantin Duma și Gheorghe Crișan.

Va urma apoi, în cursul după-amiezii, începând cu orele 16,30, o dezbatere despre starea actuală a presei românești – care va avea loc în Amfiteatrul Universității de Vest de pe strada Paris nr. 1.

Printre invitați se numără acad. Daniel Condurache (una din personalitățile remarcabile ale presei și învățământului ieșean), criticul literar Ion Bogdan Lefter (București) și prof.univ.dr. Marcel Tolcea (Timișoara).

Tot joi, începând cu ora 18,30, Casa Studenților va găzdui prima ședință din noul an univesitar a Cenaclului literar Pavel Dan, care – la împlinirea a 65 de ani de la înființare – va lansa o nouă antologie de poezie, ce promovează tinerele talente, moment care va fi onorat de prezența criticilor literari Cornel Ungureanu și Ion Bogdan Lefter.

Vineri, 27 octombrie 2023, începând cu orele 11,00, va avea loc, în sala Senatului a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara,  o întâlnire cu membrii redacțiilor revistelor studențești care au funcționat, în perioada 1968-1973, la nivelul institutelor de învățământ superior: Scalpelu (de la Universitatea de Medicină) – prima publicație studențească locală din țară, Micron (Institutul Politehnic), Forum (Universitate) și Agraria (Institutul Agronomic).

Începând cu orele 15,30, la Universitatea de Vest, în Aula Magna, va avea loc reuniunea legată de împlinirea a 50 de ani de la apariția primului număr al revistei Forum studențesc (rezultată în urmă fuziunii celor 4 reviste de institut).

Cu acest prilej, se va lansa și o ediție specială a publicației Forum studențesc, realizată cu participarea celor care au semnat, de-a lungul celor 50 de ani, în paginile ei.

Evident, punctul de interes al acestei reuniunii îl va constitui întâlnirea între generațiile de forumiști care au contribuit la editarea revistei, prilej de a marca importanța publicației în contextul presei bănățene și naționale, dar și pentru formarea , în cadrul ei, a unor viitoare personalități din domeniul presei, al culturii și literaturii, dar și din varii domenii de activitate.

Manifestarea va fi onorată de prezența unor oficialități locale, a conducerilor universităților timișorene, a unor personalități din lumea literaturii (dintre cei care au semnat și în paginile revistei), cât și a unor foști redactori-studenți.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns