Locuri din Banat

A înflorit brândușa galbenă din Banatul Montan. Unde poate fi văzută

Credit foto și text: dr Sretco Milanovici
Brândușa galbenă – Crocus flavus Weston, poate fi văzută în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Face parte din familia Iridaceae – este o plantă rară, erbacee perenă care poate să crească până la o înălțime de 30 cm. Subteran, are un bulbоtuber ovoidal sau globulos, învelit cu tunici brune.
La bază, frunzele și florile sunt înconjurate de teci albe membranoase, care spre vârf au o culoare mai închisă. Frunzele sunt lucioase, lungi și liniare, la mijloc având o linie albă, distinctivă.
Florile de culoare galben auriu sunt ușor de remarcat în covorul de frunze și de vegetație uscată.
În Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, brândușa galbenă înflorește primăvara timpuriu, începând cu luna februarie și până în luna martie (depinde cât de blândă a fost iarnă sau cât de devreme a venit primăvara).
Poate fi întâlnită prin pajiști însorite, șibliacuri, prin și în păduri termofile. Crocus flavus Weston este un element floristic de origine balcanică. Culegerea, incendiile din primăvara timpurie, succesiunile vegetației (pierderea pajiștilor și fânețelor prin abandonarea tradițiilor de creștere a animalelor) și, pe alocuri, pășunatul intensiv cu oi și vite reprezintă principalii factori negativi care amenința această specie.
Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Caraș – Severin, în sudul munților Aninei, cuprinzând zona carstică de pe cursul râului Nera, incluzând obiective spectaculoase, precum lacul Dracului, cascadele Bigăr, Beușnița și lacul Ochiul Beului.
 Parcul are o suprafață de 37.100 de hectare, din care 29.786 de hectare păduri, din acestea 14.500 de hectare aflându-se în zone de protecție strictă sau integrală, unde nu există intervenție umană.

RETIM

Fidelity by Iulius Mall

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns