Oameni din Banat

Asociația condusă de un bănățean, partener al Comisiei Europene în implicarea cetățenilor în politica de coeziune

Un proiect al Institutului pentru Dezvoltare Locală, condus de reșițeanul Grațian Mihăilescu, este unul dintre cele 18 selectate de Comisia Europeană, de pe întregul continent, prin care dorește implicarea cetățenilor în politica de coeziune, care are alocate peste 372 miliarde euro, în următorul buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027.

RETIM

„Oamenii modelează orașe pentru oameni”, este titlul proiectului proiectului din România, în cadrul căruia experți ai Comisiei Europene se vor întâlni cu reprezentanții mai multor organizații din România și cu cetățenii pentru a dezvolta soluții inteligente și durabile pentru zonele urbane.

Fidelity by Iulius Mall

„I-am convins pe cei de la Comisia Europeană că și în România cetățenii sunt implicați, că sunt organizații care promovează această implicare a cetățenilor în dezvoltarea orașelor. Alături de organizația noastră, mai sunt alte 17 organizații europene, din mai multe țări din Europa, care au primit suportul de la Departamentul pentru politică regională și urbană, care se ocupă cu politica de coeziune, și care vor să arate că societatea civilă are un rol important în dezvoltarea proiectelor cu fonduri europene. Prin acest suport pe care ni-l acordă, nu doar nouă ci și celorlalte organizații europene, vor să arate că cetățenii sunt importanți în această politică de coeziune și că investițiile cu foarte mulți bani sunt susținute de societatea civilă și cetățenii sunt foarte importanți în luarea acestor decizii”, spune Grațian Mihăilescu, președintele Institutului pentru Dezvoltare Locală.

Mihăilescu spune că în parteneriat cu Comisia Europeană, vor fi organizate două conferințe, în două orașe din România.

„O să ținem două conferințe și am ales două orașe românești. Am ales Oradea, pentru că stau foarte bine din punct de vedere al absorbției fondurilor europene și Brașov, care este un oraș în centrul României, cu un potențial mai mare decât cel pe care îl arată în prezent, cu o zonă metropolitană extrem de activă. Vom organiza două conferințe cu stakeholderi locali și reprezentanți ai Comisiei Europene, dar în același timp ne dorim să implicăm cetățenii în găsirea unor soluții care apar din strategiile de dezvoltare locală. Practic o să facem concursuri de soluții, pornind de la niște provocări extrase din strategiile de dezvoltare a orașelor, astfel încât pe baza acestor provocări să-i facem pe cetățeni să vină cu soluții pentru a rezolva acele provocări care apar în orașele lor”, a mai spus Mihăilescu.

Comisia Europeană informează că cele 18 proiecte fac parte din acțiunile-pilot lansate în februarie 2020, pentru a promova participarea cetățenilor și a societății civile la proiectarea, punerea în aplicare și evaluarea proiectelor UE de politică de coeziune. Aceste proiecte vor contribui la promovarea unei culturi a transparenței și responsabilității. Fiecare proiect selectat va primi sprijin financiar de până la 25 000 EUR pentru a-și implementa ideile și inițiativele inovatoare de participare a cetățenilor în următoarele domenii: acordul verde european, dezvoltare durabilă, teritorială și locală, cooperarea la frontieră, monitorizarea civică și cetățenie activă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns