Locuri din Banat

Când va fi finalizată renovarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Herculane

În 2019, Guvernul a aprobat o investiție de aproape 8 milioane de euro pentru restaurarea și consolidarea Pavilionului 6 din Băile Herculane. Această clădire, este una din cele mai frumoase din localitate.

RETIM

Clădirea, inițial numită „Ospătăria cea mare”, a fost finalizată în anul 1824 și ulterior modificată în 1906. Cu un subsol, parter, mezanin și trei etaje, aceasta are o bogată istorie și o arhitectură remarcabilă. De-a lungul anilor, clădirea a avut diverse destinații, inclusiv cea de sanatoriu militar până în 1960, când a fost preluată de către Societatea Comercială Hercules S.A. și ulterior abandonată din 1990.

Fidelity by Iulius Mall

Imobilul se află acum în proprietatea privată a Ministerului Apărării Naționale, în baza Sentinței civile nr. 932/1999 a Tribunalului Caraș-Severin, care a rămas definitivă și irevocabilă.

Ministerul Apărării Naționale ne-a comunicat că lucrările de consolidare și reabilitare a sanatoriului medical militar „Regele Ferdinand I”, din Herculane, se află plină în desfășurare. În prezent, stadiul execuției este de 65 la sută, finalizarea obiectivului de investiții fiind estimată la finalul anului 2024.

“În urma implementării investiției, clădirea va avea subsol, parter, mezanin, două etaje și mansardă, cu 34 de camere și două apartamente care vor fi dispuse la cele două etaje și la mansardă. Subsolul va găzdui centrala termică, spații pentru spălătorie, atelier de reparații, depozite și spații pentru personal. Accesul la subsol se va realiza atât prin curtea engleză, cât și prin intermediul scării de acces secundare a clădirii. La parter se vor afla recepția hotelului, lobby-ul principal, restaurant, bar și bucătărie cu spații de depozitare, iar la mezanin birouri pentru personalul administrativ, cabinete de tratament, sală de gimnastică și de fitness, lobby și un grup vestiar pentru clienți.”, ne-a comunicat Biroul de presă al MApN.

Planul detaliat pentru reabilitarea clădirii include restaurarea completă a elementelor decorative principale ale fațadei, precum „Izvoarele termale”, „Baia”, „Drumețiile”, „Hangița” și „Bagajistul”. Fațadele vor fi finisate cu vopsitorii simple de exterior, respectând culorile inițiale ale clădirii.

În plus, elementele de feronerie, precum balustradele metalice, vor fi refăcute în totalitate. Tâmplăria exterioară va fi înlocuită cu tâmplărie din lemn triplu stratificat și geam termoizolant, pentru a asigura integritatea structurală și estetică a clădirii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns