luni, mai 17, 2021
Evenimente

Cele mai îndrăgite obiceiuri ale primăverii din Banat, sărbătorite de sute de ani

Banatul este una dintre cele mai bogate zone ale României din punct de vedere cultural. Pe tot parcursul anului, Banatul sărbătorește unele obiceiuri care, în majoritatea cazurilor, au fost păstrate cu sfințenie de sute de ani. Fie că vorbim de obiceiuri specifice sărbătorilor mari, cum sunt Crăciunul sau Paștele, fie că ne referim la cele mai puțin cunoscute, în Banat tradițiile sunt continuate și se transmit încă, spre bucuria tuturor, din generație în generație.

Joia Mare, ziua când morții revin pe pământ

Unele dintre cele mai spectaculoase și încă păstrate obiceiuri bănățene sunt cele de primăvară. Mărțișorul este cel mai bun exemplu, care semnifică tocmai venirea primăverii și este dăruit persoanelor dragi de sex feminin. Firele alb și roșu semnifică împletirea bunăstării pe care noul anotimp o aduce. Mai puțin cunoscut este însă măsurișul oilor, o sărbătoare care are loc odată cu adunarea turmelor și ducerea lor la stâne. 

Ouăle încondeiate, o tradiție veche de sute de ani
Ouăle încondeiate, o tradiție veche de sute de ani

Odată cu venirea primăverii bănățenii sărbătoresc și Sfintele Paști, precum și toate sărbătorile care rezultă din această mare sărbătoare. De exemplu, în Joia Mare se duc lumânări la cimitire, care se aprind și simbolizează revenirea, pentru o zi, a sufletelor celor morți pe pământ. În unele cimitire se aprind focuri pentru a-i încălzi pe cei veniți de pe alte lumi. Celor morți li se dau oale sau blide de pomană. Dimineața Paștilor se începe cu o spălare pe mâini și obraz cu apă din fântâni, pentru un an îmbelșugat așa cum se rumenesc obrajii de la apa rece. 

Hora de după Paști

Înainte de masa de Paști, se ia câte o linguriță de pâine cu vin, sfințită la Slujba de Înviere. După Paști, mai exact în a doua zi, sătenii se îmbracă în straie populare și încing hore în mijlocul așezărilor în care locuiesc. Cei mici participă la obiceiul numit ortăcie sau mătcălău. Aceștia își fac cununi din crengile unui pom și, după ce și le pun pe cap, se iau de mâini și fac o horă în jurul unui pom. Se spune că o prietenie astfel legată între cei mic ține pe viață.

Horele de după Paști
Horele de după Paști

Postul Paștilor este precedat de o altă sărbătoare inedită, numită Marțea Vaselor. În această zi de marți, se spală cu leșie făcută din apă și cenușă toate vasele din casă. Este foarte important ca toată grăsimea de pe vase să fie eliminată, pentru un an îmbelșugat și fără alunecușuri. Rugăciunea “Tatăl Nostru” se rostește în timp ce gospodinele spală toate oalele casei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns