luni, iunie 27, 2022
Rețete bănățene

Cum prepari cele mai delicioase cepe umplute ca la Caransebeș, un festin culinar gata în 15 minute

Bănățenii au fost inventivi de când au apărut. Încă din cele mai vechi timpuri, aceștia au știut cum să îmbine savori și ingrediente care, dacă la prima vedere nu se potriveau, la o a doua se transformau în preparate bune de te lingi pe degete. Așa a apărut și ceapa umplută de la Caransebeș, un preparat care poate părea străin pentru bănățenii moderni.

Fidelity by Iulius Mall

Ceapa umplută ca la Caransebeș este un preparat vegetarian, adică nu conține carne. Se prepară foarte ușor, iar pentru pregătirea lui avem nevoie de următoarele ingrediente:

-șase cepe de dimensiuni medii;

-100 de grame de măsline;

-100 de grame de sâmburi de nucă;

-100 de grame de pâine înmuiată în lapte;

-ulei;

-100 de grame de făină de mălai;

-100 de grame de bulion de roșii gros;

-100 de mililitri de smântână;

-un deget de vin alb;

-sare, piper și pătrunjel pentru gust.

Cum preparăm ceapa umplută a la Caransebeș

În primul rând, ceapa se curăță de coajă și se pune la fiert, după care se scoate în apă rece și se lasă fără miez. Mai apoi, se realizează un amestec din nucile pisate, pâinea înmuiată în lapte, stoarsă bine după, măslinele tăiate în jumătăți și din care s-au scos sâmburii, sarea, piperul, miezul cepelor și pătrunjelul care a fost tocat mărunt.

Compoziția se pune în cepele fierte, piar mai apoi se așează într-o tavă unsă cu unt. Separat se prepară un sos. Făina de mălai se rumenește în uleiul bine înfocat, până ce își schimbă culoarea în auriu. Se adaugă bulionul de roșii și un strop de vin alb, pentru gust. La final, se adaugă zahărul și se mai lasă pe foc pentru câteva minute, până dă în clocot. Când sosul s-a închegat, se adaugă peste cepe. 

Tava se bagă astfel la cuptor și se lasă la copt pentru un sfert de oră. Cepele se servesc ca atare, sau ca și garnitură, imediat ce sunt scoase din cuptor. La fel ca și în cazul ardeilor grași umpluți, și cepele umplute ca la Caransebeș merg foarte bine cu smântână grasă pe deasupra.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns