Oameni din Banat

Dandu AlexanDru, artistul bănățean care face grafică digitală, dar preferă șevaletul

”Mă numesc Dandu AlexanDru, sunt artist vizual prin vocație. Găsesc mult mai la îndemână pata de culoare decât cuvântul. Aleg hașura în locul metaforei și clar evidențiez contrastul ca și argument”. Așa începe prezentarea artistului plastic Alexandru Dandu, pe propriul blog(https://dandru.blogspot.com/p/bio.html).

RETIM

Alexandru Dandu este lugojean. S-a născut la 26 iunie 1992. La 9 ani avea deja prima expoziție de grup, iar un an mai târziu prima personală de grafică și pictură. De atunci, a avut în fiecare an cel puțin o expoziție și a devenit un nume cunoscut. Și tot de atunci arta vizuală este preocuparea lui principală. Și dacă acum poate trăi din artă și își poate asigura existența nu a fost așa dintotdeauna.

Fidelity by Iulius Mall

”A fost nevoie de mulți ani de pregătire și de crearea unei viziuni clare asupra domeniului, nu am acceptat să mă nișez și întotdeauna am căutat experimentul în ceea ce fac. La bază este desenul(instrumentul principal) prin intermediul căruia pot accesa grafica și pictura”, povestește Alexandru.

Lucrează de la grafică mică precum portrete, caricaturi, gravură, la pictură pe pânză sau pictură murală și monumentală pe dimensiuni mari și foarte mari. Grafica digitală, spune Alexandru, e o zonă pe care o accesează, dar întotdeauna a preferat arta de șevalet, încercând să evite ecranul cât mai mult. A realizat de-a lungul anilor că e nevoie să își schimbe tehnicile și dimensiunile în funcție de anotimpuri și stări: ”În general vara am de realizat pereți sau calcane în timp ce în anotimpul rece sunt nevoit sa mă retrag în atelier la lucrările de șevalet. Ideea e că îmi iubesc misiunea și fac totul cu plăcere indiferent de ce am de făcut”, explică artistul.

”Aș putea spune că arta m-a ales pe mine”

A început să deseneze cu mult timp înainte să vorbească și a înțeles faptul că imaginea este pentru el un canal de comunicare mult mai la îndemână: ”Deci aș putea spune că arta m-a ales pe mine. Întotdeauna părinții mi-au susținut chemarea, am studiat cu Flora Răducan de la vârsta de 9 ani și mai târziu cu Eniko Kalman, în liceu, pentru admiterea la Facultatea de Arte și Design Timișoara, secția grafică. Dar întotdeauna am avut propriile căutari, fiind influențat de foarte devreme de zona de graffiti și street-art”.

Spune că arta vizuală nu e o nevoie de exprimare ci condiția de a exista. Deși latura artistică domină, sunt momente în care profesionalismul și termenele limită devin mai importante: ”De multe ori sunt nevoit să lucrez încontinuu încât ceea ce simt, bun sau rău, trebuie dominat de tehnică și de program. Dar asta nu înseamnă că atunci când lucrez la propriile idei emoția si inspirația de moment nu își lasă o amprentă asupra lucrărilor”.

Poți fii artist fără a recurge la compromisuri? Alexandru crede că artistul trebuie să fie maleabil, să găsească acel echilibru între chemarea lui și viziunea clientului:

”Cred că trebuie schimbate multe concepte asupra artei, se poate câștiga foarte bine din artă. Atunci când lucrezi cu clienții trebuie să existe o colaborare, artistul trebuie să fie maleabil, ca apa, și scopul principal e să scoată ceva bun chiar și dintr-o idee banală. Când te închizi în atelier și lucrezi la propriile concepte îți poti recupera libertatea dacă asta a fost slăbită de colaborările cu clienții”.

Inspirația o găsește în orice. Trebuie să fie însă atent, spune, la ce informații și stări se expune pentru că mai devreme sau mai târziu se vor putea „citi” în activitatea lui toate influențele, fie pozitive sau distorsionante.

O expoziție de pictură în aer liber la Lugoj, printre proiectele acestei veri

Despre proiectele următoarelor luni, Alexandru spune că se vor centra pe picturile pe pânză și pe pereți, care rămân activitatea principală. Unul se va desfășura în colaborare cu Primăria Lugoj, iar un altul cu un mic grup de artiști mari pentru pictarea unor pereți publici.  Are un proiect amplu și la Galați, unde se va afla cel mai des în această perioadă.

Vin în Lugoj și Timișoara des, odată la două luni pentru comenzi. Mă plimb mult prin țară. Am clienți la Constanța, Brașov, Sibiu. Cel mai des în următorul an voi sta in Galați. Pentru Lugoj pun la cale o expoziție de pictură în aer liber undeva în timpul verii. Pe lângă aceste evenimente pregătesc o expoziție de grafică și pictură în holul Universității din Galați dar și astept cu nerăbdare să răspund unei invitații pentru pictarea unor transporturi publice din Galați în cadrul unui festival de artă aprobat de Primăria Galați. Bineînțeles aștept comenzi din partea clienților ca și până acum, mi-am dat seama că mă ajută mult aceste colaborări prin simplul fapt că rămân în contact permanent cu publicul”, încheie Alexandru.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns