vineri, august 6, 2021
Evenimente

Expoziție „vie” la Reșița, dedicată orașului de odinioară și restaurării unei clădiri de patrimoniu

FOTO Arhiva

Echipa Euroland Banat vă invită, sâmbătă dimineața, la o nouă plimbare printr-o galerie vie – „alive” – de case şi obiective de patrimoniu, de ieri și de azi: Strada Furnalelor si zona limitrofă, de acum aproximativ jumătate de secol. Vă propunem o nouă expoziție inedită cu fotografii de pe stradă și din Reșița Montană, cu clădiri emblematice şi obiective deosebite de arheologie industrială (unele dispărute).

Ne dorim ca acest eveniment să reprezinte un omagiu adus celor două secole şi jumătate de industrie reşiţeană şi o readucere în actualitate a Şcolii Pittner, a iluştrilor dascăli din familia Pittner şi, nu în ultimul rând, a Reşiţei de odinioară cu clădirile simbol şi amintirile romantice, cu străzile pavate cu piatră cubică şi micile magazine, cu siturile industriale de o valoare inestimabilă pe care le-am primit moştenire de la părinţii şi bunicii noştri şi pe care trebuie să le transmitem mai departe viitoarelor generaţii.

Scoala Pittner/CAON
Scoala Pittner/CAON

Menţionăm că Şcoala Pittner va fi restaurată prin proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița” ce este derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Asociaţia Listahópurinn RÖSK din Islanda. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are un buget de peste 8,8 mil. lei (1,8 mil Euro) şi se derulează în perioada octombrie 2020 – aprilie 2024.

Recunoaștere pentru familiile de bază ale orașului

Totodată, această expoziţie reprezintă recunoaștrea noastră adusă familiei Mato (Ioan și Jancsi), dlor. Hermann Heel, Oswald Ruzicska, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka, Gavril Bodea, Petre Dalea, Puiu Voina și tuturor celor care au imortalizat şi imortalizează pe peliculă Reșița și Banatul. Aceasta galerie vie este, în același timp, și mulţumirea pe care o aducem celor care pun la dispoziția publicului larg arhivele personale, celor care le transpun în format digital și a tuturor celor care sprijină aceste acțiuni.

Expoziția va fi disponibilă și va putea fi vizitată până la finalul anului având ca punct de reper Şcoala Pittner şi data de 3 iulie 1771 când furnalele Franciskus şi Josephus au fost aprinse. Întâlnirea de sâmbătă va debuta în fața Școlii Pittner/Pittner Schule de pe str. Furnalelor, nr. 13, la ora 10.00.

Evenimentul este realizat cu sprijinul dlui Jancsi Mato şi a Muzeului Cineastului Amator. Echipa Euroland Banat mulțumește locuitorilor zonei pentru deschidere și pentru disponibilitatea de a găzdui această expoziție vie.

Ajutor islandez pentru patrimoniul reșițean

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul 

Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Important! Pe perioada plimbării pe str. Furnalelor și vizitării expoziției foto, vă rugăm să respectați prevederile legale privind păstrarea distanței între persoane și de protecție împotriva Covid19. Vă așteptăm cu drag la o nouă expoziție ”altfel”!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?