Evenimente

Faimosul violinist Ara Malakian concertează în parcul Rozelor din Timișoara

În cadrul turneului The Ara Malakian World Tour, unul dintre cei mai spectaculoși violoniști contemporani va concerta la Timișoara, acompaniat de Orchestra simfonică Lira, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malakian este un om-spectacol, care propune un show de vioară total atipic. Maestru excentric, care se duelează continuu cu marii artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă, a devenit celebru pentru variantele sale ale unor teme consacrate, de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, până la „Ciocârlia” lui Angheluș Dinicu.

RETIM

Când nu este invitat de marile orchestre simfonice ale lumii sau în turneu, în vreuna dintre cele 40 de țări în care a concertat, Ara Malikian compune și înregistrează soundtrack-uri de film. Vioara sa poate fi ascultată nu doar pe 29 de albume de studio, ci și pe coloanele sonore a nouă pelicule, cele mai cunoscute fiind “Hable Con Ella” și “La Mala Educación”, opere ale unui artist spaniol la fel de nonconformist, Pedro Almodóvar. Născut în Liban, în anul 1968, într-o familie de origine armeană, Ara Malikian a început să studieze vioara împreună cu tatăl său, de la o vârstă fragedă.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Talentul i-a fost recunoscut și cultivat, în ciuda dificultăților aduse de războiul civil din Liban, forțându-l să studieze perioade lungi în adăposturi antiaeriene. La doar 14 ani a obținut o bursă din partea Ministerului Culturii din Germania, pentru a studia la Hochschule für Musik und Theater, din Hanovra. A fost cel mai tânăr elev admis în acest prestigios centru. Și-a continuat studiile la Guildhall School of Music & Drama din Londra.

Concertul de debut, la Royal Albert Hall, în mai 2019, este urmat de altele, în cele mai importante săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall din New York, Salle Pleyel din Paris, Musikverein din Viena, Ford Centre, de la Toront, Auditorio Nacional și Teatro Real din Madrid, dar și la Veneția, Los Angeles, Taipei, Hong Kong, Kuala Lumpur, Cuba, Barcelona, Bilbao și multe altele. În 1993, a primit „Premiul pentru devotament și realizări artistice”, din partea Ministerului German al Culturii.

Muzician foarte apreciat în întreaga lume, Malikian are în repertoriu majoritatea pieselor importante scrise pentru vioară și este unul dintre puținii violoniști care cântă recitaluri pentru vioară solo cu programe care includ cicluri complete, precum cele 24 de „Capricii” ale lui Niccolo Paganini, cele șase sonate ale lui Eugene Ysaÿe sau sonatele lui Bach.

Concertul din Parcul Rozelor din Timișoara va avea loc marți, 30 iulie 2024, de la ora 20.00. Accesul se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate în format fizic, la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara sau online, pe platform www.more.com. Prețul biletelor este de 100-300 lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Un comentariu

Lasă un răspuns