Evenimente

Festivalul „Timișoara Muzicală” s-a bucurat de un număr record de spectatori. Peste 8.000 de persoane au participat la evenimente

Peste 5.000 de spectatori au participat la evenimentele organizate de Filarmonica Banatul Timișoara și aproximativ 3.000 de persoane au luat parte la spectacolele Operei Naționale Române din Timișoara, în cadrul edițiției cu numărul 48 a Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, unul dintre cele mai longevive evenimente de gen, devenit emblematic pentru cele două instituții organizatoare.

RETIM

În cadrul celor 14 concerte și recitaluri ale Filarmonicii, publicul s-a bucurat de un program artistic variat și de prezența unor artiști și dirijori de renume mondial, dintre care îi amintim pe soliștii Sarah Nemțanu (concertmaestră a Orchestrei Naționale a Franței), Daniel Ciobanu (Artist în Rezidență în Stagiunea 2023/2024), Alexandra Dariescu, Wies de Boevé, Ryszard Groblewski și Luiza Fatyol, dar și pe maeștrii Alexander Binder, David Niemann, Róbert Farkas și George Jackson.

Iulius Town

În cadrul acestei ediții a festivalului, Filarmonica Banatul Timișoara s-a alăturat, în premieră, instituțiilor culturale care au sărbătorit Noaptea Albă a Muzeelor. Astfel, aproximativ 800 de persoane care au trecut pragul instituției în 18 mai au putut afla informații inedite din istoria Filarmonicii în cadrul unor tururi ghidate, au savurat momentele muzicale susținute de artiștii noștri și au putut admira Cartea de Aur a Filarmonicii, în care se află, printre altele, semnătura compozitorului Johannes Brahms.

Ediția din acest an a festivalului a adus pe scena Operei timișorene spectacole de operă și operetă și un concert de gală care s-au bucurat de participarea unor invitați de talie internațională, dintre care îi amintim pe soprana Dragana Radakovič, baritonul Florin Estefan, tenorii Eusebiu Huțan și Cristian Mogoșan, dirijorii Guido Mancusi, Raymond Janssen și Ciprian Teodorașcu.

Ediția din acest an a avut parte și de un eveniment conex, Ziua Porților Deschise la Opera timișoreană, eveniment care s-a bucurat de succes.

Festivalul „Timișoara Muzicală”, ediția 2024 a însemnat 19 evenimente, derulate în perioada 26 aprilie – 31 mai. Prima ediție a avut loc stagiunea 1968/1969, la inițiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc și Ion Românu, dirijori și directori ai Operei, respectiv ai Filarmonicii timișorene.

Organizatori: Filarmonica Banatul Timișoara și Opera Națională Română din Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara și al Ministerului Culturii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns