Evenimente

FOTO „Bienala „Heritage First! Cum salvăm Băile Herculane și patrimoniul cultural din România

În perioada 1-17 septembrie, Herculane  este gazda primei bienale dedicate patrimoniului cultural din România – „Heritage First!”, organizată de către Herculane Project, Asociația de la 4 şi ACIA. Cu o paletă diversificată de activități, această bienală aduce împreună artiști, arhitecți, experți culturali și localnici pentru a redescoperi și celebra bogatul patrimoniu cultural al țării.

RETIM

„Heritage First!” este mai mult decât un eveniment cultural obișnuit; este un efort concentrat pentru a transforma stațiunea de pe Valea Cernei într-un spațiu al creației și al experimentului. Bienala, care începe cu un weekend intens de deschidere între 1 și 3 septembrie, oferă o serie de activități captivante pentru toate gusturile:

Fidelity by Iulius Mall

  • 4 conferințe tematice cu invitați speciali, care vor aborda subiecte variate legate de patrimoniul cultural din România.
  • O masă rotundă cu autorități locale și centrale, unde se vor discuta soluțiile necesare pentru salvarea Băilor Neptun.
  • Tururi ghidate ale centrului istoric al Băilor Herculane, permițând participanților să exploreze frumusețea și istoria orașului.
  • Expoziții de arhitectură și design care pun în valoare creativitatea și inovația în domeniul arhitecturii.
  • Tururi ghidate ale lucrărilor de artă propuse în rezidențele artistice din stațiune.
  • Concerte și evenimente artistice pentru a aduce arta și cultura în centrul atenției.

Această bienală inovatoare activează spații publice și private din centrul istoric al Băilor Herculane, precum terasa Cazinoului, Parcul Central Băile Herculane sau Foișorul Fanfarei. De asemenea, aduce împreună o gamă diversificată de profesioniști din domeniul cultural, de la arhitecți și ingineri la artiști și influenceri, într-o colaborare cu organizații neguvernamentale din domeniul cultural și instituții culturale de prestigiu, cum ar fi Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS sau Ordinul Arhitecților din România.

„Heritage First!” se dorește mai mult decât un eveniment local; este un proiect care conectează orașul Băile Herculane cu orașul Timișoara prin intermediul unei rezidențe artistice mobile, ateliere de lucru în domeniul realizării de politici publice și conferințe de arhitectură. Această colaborare interurbană este amplificată de faptul că ambele orașe au o istorie europeană comună și sunt recunoscute la nivel european: Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023, în timp ce Băile Herculane sunt parte a Rețelei Orașelor Termale Istorice din Europa și a Traseului European al Orașelor Termale Istorice.

Programul cultural al bienalei se va desfășura până la finalul anului 2024, având ca obiectiv dezvoltarea unor soluții pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural al Băilor Herculane. Un grup multidisciplinar de specialiști va lucra la elaborarea unui pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului, care va fi lansat în 2024.

Bienala „Heritage First!” este un proiect ambițios dezvoltat de Asociația Locus și co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4. Evenimentul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are ca partener principal Primăria Băile Herculane, având ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

„Heritage First!” este o oportunitate unică de a explora și de a celebra patrimoniul cultural al României într-un mod inovator și captivant. Toți cei interesați sunt invitați să se alăture acestui eveniment deosebit și să contribuie la transformarea Băilor Herculane într-un adevărat centru al creativității și al experimentului cultural. Pentru mai multe detalii și programul complet al evenimentului, puteți accesa site-ul oficial al bienalei la https://heritagefirst.ro/.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns