miercuri, octombrie 28, 2020
Evenimente

Începe Festivalul Minorităților Etnice la Timișoara. Muzică și mâncare tradițională pe toate gusturile

Primăria Municipiului Timişoara, prin Biroul de Organizare Evenimente, împreună cu Consiliul Consultativ al Minorităţilor Naţionale, organizează în data de 22 septembrie 2019 cea de-a VI-a ediție a Festivalului Minorităţilor Etnice din Timişoara.

Acțiunea reunește artiști ce reprezintă etniile din Timișoara, valorificând atât folclorul, cât și forme variate de manifestare artistică. De această dată festivalul se va desfășura în Piața Victoriei din Timișoara, spațiu ce va găzdui și programul artistic.

Există chiar și o zonă de gastronomie unde puteți să degustați gulaș, sarmale, fasole cu afumătură, ștrudelul cu dovleac și tot felul de dulciuri specifice minorităților care vor participa.

Evenimentul debutează la ora 16.30 cu o paradă a artiștilor prezenți, care va străbate Piața Victoriei din Timișoara, cu plecare de pe strada Mărășești.

Parada are drept punct final scena din fata Operei timișorene, unde la ora 17.00 va avea loc deschiderea oficială, urmată de degustarea produselor gastronomice și de programul artistic.

Moderatorii acestui eveniment vor fi Veronica Mihoc si Uica Mihai, cunoscuti si indragiti de publicul larg. Festivalul va fi preluat de către TVR.

Ca urmare a frumoasei colaborări cu Consulatul Republicii Serbia la Timișoara, în acest an va participa ansamblul „Vuk Karadzic” din Loznica (Serbia), iar comunitatea italiană din Timișoara s-a implicat în aducerea celor 17 sbandieratori di Carpineto Romano din Italia, care vor oferi un spectacol impresionant prin mânuirea steagurilor.

Au mai confirmat participarea la Festivalul Minorităţilor Etnice din Timişoara:
*Gramosteanj și Kosta Mina (Macedonia)
*Ansamblul de dansuri ucrainiene ,,Kazaciok’’ din Bucovina, *Fanfara „Banater Musikanten“
*Ansamblul Banater Rosmarein din Timişoara
*Ansamblul Bokreta
*Trupa „8 Light Minutes”
*Ansamblul Slavjak si Nadia Sehabi
*Ansamblul de dansuri Fijalocka din Butin
*Corul Shalom
*Ansamblul Cheveresana
*Ansamblul Mlados (Serbia)
*Facultatea de Muzică
*Timișoara Big Band


Seara minorităților din Timișoara va fi încheiată de ,, Mahala Rai Banda ’’, o trupă în plină ascensiune, ce îmbină muzică țigănească învățată în cadrul comunităților tradiționale din Clejani și Zece Prăjini cu stiluri moderne, impunând un stil muzical propriu, ce le-a adus ascensiunea pe piață muzicală internațională.
Stau mărturie în acest sens cele peste 600 de concerte susținute în 26 de țări și momentele artistice prezentate în deschiderea unor concerte susținute de artiști internaționali: Mariah Carey, Scorpions, Lenny Kravitz.

Parteneri:
-Asociaţia Stato dell’Arte Officina Culturale
-Uniunea Sârbilor din România
-Societatea Makedon-Armână
-Uniunea Democrată Maghiară din România
-Comunitatea Evreilor
-Forumul Democrat al Germanilor din Banat
-Uniunea Bulgară din Banat – România
-Uniunea Ucrainienilor din România – Filiala Timiş
-Primaria Gataia și Primaria Cheveresu Mare

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: