Evenimente

Opere de vis la Opera Națională Română Timișoara pe final de an. Punctul culminant, Crăciunul la Operă

Iubitorii de spectacole de operă cu siguranță că nu se vor plictisi în următoarele două luni la Timișoara. Scena Operei Naționale va fi ocupată mai mereu de spectacole care mai de care mai cunoscute și apreciate de către publicul cunoscător. Iată care sunt spectacolele de operă de la care nu trebuie să lipsești în următoarea perioadă:

RETIM

Baiadera de Ludwig Minkus – Premiera

Având două reprezentații, vineri 15 și respectiv duminică 17 noiembrie, baletul “Baiadera” a avut premiera mondială la Teatrul Mare Imperial de la Sankt Petersburg, pe 4 februarie 1877, în interpretarea trupei Baletelor Imperiale. Personajelor principale le-au dat viaţă Ekaterina Vazem (Nikiya) şi Lev Ivanov (Solor). Rolul de pantomimă al lui Solon a fost interpretat de Pavel Gerdt.

Fidelity by Iulius Mall

Micuța Dorothy – Marius Țeicu

Spectacol programat pentru 19 noiembrie, musicalul “Micuța Dorothy” are la bază romanul de mare succes “Vrăjitorul din Oz”, scris de Lyman Frank Baum. Dorothy este o fetiță care locuiește la o fermă din Kansas, dar își dorește întotdeauna ceva mai bun. Aflăm împreună dacă reușește să obțină ce își propune, într-un spectacol despre prietenie și curaj.

Madame Butterfly – Giacomo Puccini

Reprezentația operei lui Puccini este programată pentru 29 noiembrie. La 17 februarie 1904, Madame Butterfly pășea pe scena operei Scala din Milano, cu pași de gheișă. În sală, compozitorul Giacomo Puccini avea o senzație de déjà-vu. La fel ca și alte opere ale sale, nici Madame Butterfly nu a stârnit entuziasmul publicului. Așa fusese și la Boema, primită cu reținere și cronici amestecate și, mai ales, la Tosca, tocată mărunt de critici. Timpul are tratament pentru răceala contemporanilor și a repus dreptatea pe picioare. Astăzi, în topurile reprezentațiilor de operă din lumea întreagă, Boema ocupă locul 3, Toska, 4 și Madame Butterfly, 6.

Hansel și Gretel – E. Humperdinck

Hänsel și Gretel este o operă creată după basmul fraților Grimm. Pe libretul adaptat de sora sa Adelheid Wette, compozitorul Engelbert Humperdinck a compus muzica operei omonime (basm muzical), a cărei premieră a avut loc la data de 23 decembrie 1893 la Weimar. La Timișoara, opera va fi pusă în scenă pe 3 decembrie.

Carmen – Georges Bizet

Pe 6 și 7 decembrie, “Carmen” a lui Georges Bizet va putea fi urmărită pe scena operei timișorene. Un spectacol complex în patru acte, cea mai cunoscută operă franceză romantică spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. 

Crăciun la Operă

Pentru cei care vor să petreacă sărbătorile de iarnă într-un mod cu totul și cu totul inedit, aceștia sunt așteptați la operă pentru o punere în scenă a celor mai frumoase voci și celor mai pricepute mâini din Timișoara și nu numai. Îți vor da concursul, sub egida maeștrilor Peter Oschanitzky, Ovidiu Rusu, Corina Murgu și Laura Mare, artiștii Nicoleta Colceiar, Cristina Vlaicu, Gabriela Toader, Gabriela Varvari, Cristian Bălășescu, Dan Patacă. Spectacolul este programat pentru 22 decembrie.

Liliacul – Johann Strauss

În ultima zi din an, 31 decembrie, pe scena Operei Naționale Timișoara are loc un spectacol cu adevărat special. Liliacul (în germană Die Fledermaus) este o operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul cu libretul realizat de Karl Haffner și Richard Genée, după nuvela „Le Reveillon” de Henri Meilhac și Ludovic Halévy. Premiera a avut loc la Viena, la „Theater an der Wien“, pe data de 5 aprilie 1874. La Timișoara, vor urca pe scenă, printre alții, Renata Vari, Maia Morgenstern, Ovidiu Matei Iancu și Andreea Mirea.

Bilete pentru evenimentele operei puteți găsi accesând pagina oficială.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns