Timișoara 2023

Peste 100 de oficiali străini și peste 200 de ziariști vor fi prezenți la Deschiderea Capitalei Europene a Culturii

Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de țări și de la Comisia și Parlamentul European vor fi prezenți la Timișoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie 2023.

RETIM

Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Iulius Town

Comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.

Peste 200 de jurnaliști străini și români și-au confirmat prezența la manifestările oficiale din acest weekend.

”Le mulțumesc tuturor celor care vor veni la Timișoara pentru a sărbători împreună cu timișorenii titlul de Capitală Europeană a Culturii. Suntem onorați de interesul mare arătat Timișoarei în acest an strategic, nu doar pentru noi, ci pentru întreaga țară. Sunt sigur că Timișoara va impresiona și câștiga inimile oaspeților noștri, atât prin frumusețea ei, cât și prin calitatea artistică a programului Deschiderii și ospitalitatea și căldura timișorenilor. Și că cei prezenți în weekendul de deschidere în orașul nostru vor spune mai departe povestea curajoasă a Timișoarei multiculturale, inovatoare și curajoase”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Au acceptat invitația primarului Dominic Fritz și vor participa la ceremonia oficială de deschidere 40 de ambasadori, din care 20 reprezintă țări din Uniunea Europeană, precum și europarlamentari, parlamentari români, membri ai Guvernului României și oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, miniștri ai culturii și primari din orașe europene și românești.

Invitații vor participa de la ora 17:30 la un concert festiv la Palatul Culturii, iar de la ora 19:00 se vor alătura evenimentului principal din Piața Unirii, Sărbătorim Deschiderea, la care sunt așteptați până la 15.000 timișoreni și vizitatori.

Sărbătorim Deschiderea pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și internaționali. Pe scena din Piața Unirii vor urca de la ora 19:00, Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Piața Unirii va fi animată de spectacolul aerian al celor de la  Duchamp Pilot / Muaré Experience, cu secvențe coregrafice originale și sofisticate realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranță și al macaralelor care permit spectacole uimitoare. Programul cu Taraf de Caliu și oaspeții lor, care duc mai departe muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns