Locuri din Banat

Povestea cercetărilor din situl arheologic Timișoara-Freidorf și „piesele magice” descoperite

Muzeul Banatului prezintă pe rețelele de socializare una dintre cercetările de succes din 2020 – situl arheologic de la Timișoara-Freidorf.

RETIM

Situl aflat la marginea Timișoarei a fost descoperit în urma unor cercetări de teren realizate de F. Resch, K. Ghermann și D. Pleșa în anul 1982. Acesta a fost cercetat în diferite etape de către specialiștii Muzeului Național al Banatului în ultimele patru decenii. În anul 2020 a continuat cercetarea în teren sub conducerea arheologului dr. Călin Timoc și au fost publicate rezultatele unora dintre investigațiilor anterioare.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

„Săpătura arheologică de salvare realizată în perioada aprilie-mai 2020 a scos la iveală o bună parte din așezarea aparținând ”orizontului celtic” (secolele III-II î.Hr.). Cu această ocazie au fost scoase la lumină, structuri de locuit, dar și urmele unor posibile ateliere meșteșugărești. Din umplutura complexelor arheologice au fost extrase informații prețioase cu privire la modul de trai al populațiilor din acele vremuri. Printre acestea, se remarcă și câteva aspecte ce țin de viața spirituală, ilustrate prin descoperirea a două figurine antropomorfe din lut. Astfel de piese au fost interpretate ca având un caracter magic, fapt sugerat prin diverse intervenții observate asupra lor (mutilări intenționate sau prezența unor corpuri străine)”, arată cei de la Muzeul Banatului.

Reprezentanții instituției bănățene menționează că după aceste cercetări s-au realizat mai multe studii.

„În ceea ce privește popularizarea cercetărilor anterioare, colegii noștri Ștefan Popa și Ionela Rădac au prezentat câteva din variațiunile anatomice, precum și patologiile identificate în urma analizării osemintelor umane datând din prima jumătate a mileniului I d.Hr., descoperite în cercetarea din anul 2017. Totodată, colegul nostru dr. Andrei Georgescu a redactat un studiu referitor la fibula zomorfă, prezentată aici.”
Colectivul de cercetare din campania 2020: Călin Timoc (responsabil științific), Adrian C. Ardelean, Adriana Sărășan, Andrei Georgescu, Ștefan Popa, Andrei Bălărie. Cu participarea voluntară a domnilor Dan Ungureanu și Corneliu Berari.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns