Timișoara 2023

Prima ediție LA PAS, festivalul dedicat mâncării și culturii, sustenabilității și consumului responsabil de alimente

De obicei, evenimentele care sunt dedicate hranei sunt festivaluri care promovează mâncatul în sine, fără să țină cont prea mult de aspectele legate de cultură și sustenabilitate ale mâncărurilor pe care comercianții le servesc. 

RETIM

Pentru a instrui comunitatea locală despre importanța hranei ca și element cultural și despre cât de important este să mâncăm sustenabil, cei de la Asociația “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021” organizează festivalul LA PAS. Evenimentul se desfășoară între 4 și 6 octombrie, în Parcul Rozelor din Timișoara.

Iulius Town

Gătitul este o activitate de rutină, dar care în fapt separă oamenii de restul viețuitoarelor. Practicile legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana, toate acestea sunt acte cotidiene ale culturii conviețuirii noastre.

Complexitatea relației dintre mâncare și cultură depășește discuția despre gusturile și valorile unor grupuri culturale sau a unor clase sociale, despre moștenirea culturală și validarea unor relații interumane, fiind esențială pentru înțelegerea civilizației noastre.

Festivalul face parte din programul LA PAS. slowing down, ce urmărește dezvoltarea consumului responsabil și valorizarea hranei ca vehicul cultural. LA PAS. slowing down promovează produsele alimentare provenite dintr-o economie durabilă, obținute cu respect față de mediu și oameni. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns