vineri, aprilie 23, 2021
Locuri din Banat

Primăvara în Banat, o binecuvântare! Locurile de neratat când înfloresc pomii și revin păsările

Meteorologii ne dau vești bune pentru întreg Banatul! Se pare că de săptămâna viitoare se instalează primăvara, așa cum ar fi și normal, astfel că de la 1 martie vom avea parte de soare, vreme bună și atmosferă ideală pentru plimbări. Dacă ești gata să începi primăvara cu ieșiri în natură, iată mai jos câteva locuri din banat unde e o binecuvântare să te plimbi primăvara, printre natura care reînvie și păsările care încep să cânte din nou.

Pădurea verde, cu Muzeul Satului Bănățean ca bonus

Situată în partea de nord-vest a Timișoarei, Pădurea Verde însumează 724 de hectare de vegetație de toate felurile. Rolul ecologic al acestui obiectiv este crucial, pădurea contribuind la echilibrul climatic al zonei. Înainte de dezvoltarea comunei Dumbrăvița, pădurea de aici era cu mult mai mare, însă defrișările au scurtat din suprafață pentru a face loc caselor de locuit.

Ca și bonus, tot aici se află și Muzeul Satului Bănățean. Muzeul a fost ideea lui Ioachim Miloia, director al Muzeului Banatului între anii 1928-1940. După ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic din Cluj în anul 1928, Ioachim Miloia a solicitat autorităților timișorene înființarea unui muzeu sătesc în curtea Castelului Huniade.

Ineleț, satul dintr-o altă lume

Ineleț este unul dintre acele locuri pe care trebuie să le vezi pentru a te convinge că există. Este unul dintre cătunele cele mai izolate nu doar din Banat, ci din toată România. Situat în Munții Cernei, Inelețul este legat de restul lumii prin patru scări vechi de zeci de ani și înalte de peste 100 de metri. Sunt prinse în peretele calcaros al muntelui, iar dacă s-ar “defecta”, locuitorii satului ar fi complet izolați de lume.

Drumeție pe 280 de kilometri de poteci prin Banat

La jumătatea lunii ianuarie, Tășuleasa Social anunța intrarea județului Caraș-Șeverin în proiectul Via Transilvanica, cu un traseu cu zone de poveste, în ținutul Terra Daco-Romana, încărcat cu istorie și mitologie, pe munți și dealuri păzite de Zamolxe sau Hercule. Traseul, despre care nouă ne place să spunem că este cel mai spectaculos și probabil cel mai frumos din țară, este și cel mai lung, deoarece se întinde pe 280 de kilometri, în inima Banatului montan.

Banatul sălbatic din Patrimoniul UNESCO

Cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled – Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns