Evenimente

Se caută la Timișoara cei mai buni măcelari, pentru echipa care va reprezenta România la World Butchers’ Challenge

FOTO Facebook/World Butchers’ Challenge

În martie 2025, o echipă formată din 13 cei mai buni măcelari din România va participa pentru prima oară la World Butchers’ Challenge (WBC), cea mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei, programat la Paris.

RETIM

Inițiativa de a înscrie o echipă a României în această competiție îi aparține lui Cosmin Moldovan, directorul general al Moldovan Carmangerie și președintele Fundației „Ștefan Moldovan”.

Iulius Town

Pentru a-i găsi pe acești maeștri măcelari, se vor organiza selecții la nivel regional sub genericul „Măcelari de elită”. Specialiștii măcelari și ucenicii măcelari din Banat sunt invitați să se înscrie gratuit, până în 20 mai, la selecțile pentru echipă. Selecțiile din Timișoara se vor ține în 25 mai, în hipermarketul Auchan Timișoara Nord.

Sunt zece locuri disponibile în echipa  „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei.

România este singura țară din sud-estul Europei care va concura în această competiție. 

„În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug. Participarea la WBC va fi începutul acestui proces.Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și dezvoltarea industriei cărnii în România”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan” și directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.

Pentru a-i găsi pe cei 10 meseriași, se vor organizat patru selecții regionale.

„Meseria de măcelar este una foarte importantă în comerțul alimentar, care se remarcă prin exigență, deschidere și corectitudine. Pasiunea și respectul față de meserie sunt elementele cheie pe care orice concurent trebuie să le demonstreze atât în cadrul concursului, cât și pe viitor, în practică. Ne bucurăm să fim parte din acest eveniment care recunoaște și celebrează valoarea unică pe care măcelarii o aduc fiecărei mese și urăm succes tuturor concurenților”, a declarat Mihai Toader, Business Unit Director Auchan România.

Înainte de selecția propriu-zisă, specialiștii măcelari sau ucenici măcelari talentați din Banat sunt invitați să se înscrie gratuit pe site-ul elitamacelarilor.ro, până în data de 20 mai.

Cei care ratează această dată de înscriere mai pot participa la selecțiile de la Iași (perioadă înscrieri: 20 mai – 3 iunie) sau București (perioadă înscrieri 10-24 iunie).

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Candidații vor avea la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate. Juriul va puncta fiecare candidat în funcție de tehnica de realizare a tranșării, precum și de creativitatea și complexitatea preparatelor finale. Cele patru zile de competiție vor fi adevărate spectacole, la care toți cei prezenți în Auchan vor fi invitați să asiste, iar apoi să deguste preparatele rezultate.

Cei selectați se vor alătura celor trei maeștri măcelari care și-au câștigat deja recunoașterea în cadrul Top Chef Măcelar: Ionuț Alexandru Anghel și Gabriel Arghir de la Carmangeria Ozana (locul I în 2022 și 2023), precum și Sandu Mirea de la hipermarketul Auchan Drumul Taberei din București (locul II în 2022).

Odată formată, echipa „Măcelari de elită” va intra într-o perioadă de antrenamente, care vor avea loc în spațiul pus la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie din Cluj. De asemenea, echipa va fi prezentată în cadrul ediției 2024 a Top Chef Măcelar, unde va susține o demonstrație specială.

World Butchers’ Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment bianual ajuns la cea de-a opta ediție, care se va desfășura în 30-31 martie 2025 la Paris (Franța).România va participa alături de alte 14 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și USA.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns