Locuri din Banat

Timişoara va avea un Muzeu al Apei din anul 2021. Atracţia principală va fi clădirea în formă de OZN

La Timişoara, din 2021, atunci când oraşul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană, va funcţiona un Muzeu al Apei, un proiect grandios marca Aquatim, prin care societatea arată una dintre modalităţile prin care se implică în viaţa socială şi culturală a comunităţii.

RETIM

“Crearea unui Muzeu al Apei, cu o locaţie la stația de la Urseni, arată interesul societăţii noastre pentru valorile trecutului, pentru conservarea şi promovarea lor.   Acest muzeu, în al cărui circuit va fi introdusă locaţia uzinei vechi de apă de la Urseni, uzină care nu mai este în funcţiune, ci în conservare – clădirea în stil secession industrial, care a adăpostit grupul de foraje (cunoscută, în jargon, ca OZN-ul), clădirea în care se făcea, în trecut, tratarea apei, clădirea pompelor, cât şi construirea, la intrarea în spaţiul viitorului muzeu, a unui corp de clădire pentru primirea vizitatorilor, dar şi pentru organizarea de evenimente –, va avea ca bază muzeală exponatele deja existente la Urseni, dar şi serie de utilaje, instalații și obiecte vechi ce vor fi aduse de la celelalte uzine şi spaţii ale Aquatim şi care au tangență cu apa și exploatarea apei”, a declarat Robert Şerban, consilier Aquatim. Muzeul va conține și o expoziție de fotografie veche, care să ateste, vizual, istoria alimentării cu apă din Timișoara și Banat. Totodată, în muzeu vor fi expuse documente, cărți, hărți etc. Evident, atracția principală este OZN-ul, o bijuterie arhitectonică ce entuziasmează instantaneu privitorul.

Iulius Town

De asemenea, în cadrul muzeului urmează să fie organizate diferite evenimente pentru un public dornic să afle date și lucruri fundamentale pentru istoria acestor locuri și pentru istoria alimentării cu apă și a canalizării din Timișoara și din Banat.

“Întâlniri cu istorici, diferite expoziții de arte vizuale, lansări de cărți de istorie, beletristică, proiecții de film, seri muzicale, lecturi literare, conferințe științifice, dezbateri, mese rotunde – sunt doar câteva dintre evenimentele ce se doresc să fie organizate și găzduite în incinta muzeului, a cărei curte este generoasă și ambientală, mai ales în intervalul aprilie – septembrie”, a mai spus Robert Şerban.

Muzeul ar urma să intre într-un circuit vizitabil începând cu anul 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană. Cum capitala Banatului are foarte puține instituții de acest gen, Muzeul Apei este mai mult decât bine venit, fiind un câștig pentru prestigiul întregii comunități.

În luna februarie a acestui an, Aquatim va scoate la licitaţie publică faza de execuţie a noului corp de clădire, cât şi cea de refacere şi amenajarea a celorlalte trei, deja existente. Dacă totul va merge conform planului şi va exista o firmă care să îşi adjudece lictaţia, la începutul anului viitor muzeul va fi deschis.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns