Oameni din Banat

Timișoreanul Horia Colibășanu a depășit cea mai abruptă parte din traseu a ascensiunii spre vârful Dhaulagiri 

Horia Colibășanu urcă a treia oară pe creasta nord-vestică a muntelui, alături de Marius Gane și Peter Hamor, în încercarea de a deschide o nouă rută spre vârful Dhaulagiri (8.167 m) din Himalaya. Expediţia este planificată în perioada martie – iunie. Cei trei vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.

RETIM

Acum cățărarea a fost însă mai grea pentru că este mai puțină zăpadă astfel că s-a urcat mult pe stâncă, precizează Colibășanu pe Facebook. Alpinistul timișorean mai spune că expediția este mai avansată cu 20 de zile față de cea din 2019, chiar dacă pe peretele abrupt au fost zile în care au avansat doar 40 de metri.

Fidelity by Iulius Mall

“Am reușit să echipăm tot peretele până în Tabăra 1. A fost greu de cățărat pentru că s-a modificat și traseul. Anul acesta e mai puțină zăpadă așa că avem mai mult de cățărat pe stâncă. Din mia de metri până acolo, am pus un kilometru și ceva de coardă. A trebuit să ocolim porțiuni, să mergem în zig zag. Corzile fixate de noi în 2019 au dispărut pe 90 % din traseu. A trebuit să refacem totul. Au fost zile când am avansat doar 40 de metri. La o porțiune de 5 metri am stat 1 oră și jumătate. Am avut de trecut și o surplombă imensă, cel mai greu punct. Până la urmă ne-au ajutat și cei 150 de metri pe care i-am găsit din coarda veche, așa că ne-am mișcat destul de bine. Față de acum doi ani avem 20 de zile avans. Am mers mai repede și pentru că știm traseul. Mâine mergem în Tabăra 1 să dormim acolo o noapte și apoi începem să echipăm ruta mai sus.” scrie alpinistul pe Facebook.

Alpinistul timișorean are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane – este alpinist de mare altitudine, iar slovacul Peter Hámor – a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.

Expediţia poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro, pe pagina de Facebook Horia Colibăşanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns