Diplomatul culinar, Romana Rista, vă recomandă trei restaurante unde puteți să petreceți clipe frumoase chiar de 8 Martie, dar o vizită în cele trei locații este oricând de bun augur.
Zaza Resto Pub, Timișoara
Meniu special de 8 Martie- Zaza: 150 de lei / persoană: APERITIV: Cherry Cocktail | GUSTARE: Burrata caprese pe biscuit de roșii uscate, spumă de vinete, ardei copți cu dressing, ou de prepeliță murat, file de anchois marinat și crumble de pâine cu semințe (180g) || FEL de BAZĂ: Vrăbioară de vită Black Angus, urechi de fag sote, roșii coapte, piure de cartofi cu păstârnac, Sos Madeira (150/ 60/ 80/ 40 g) sau Somon tempura și caracatiță în vin alb, orez negru cu apio și unt, buchet de conopidă, sos olandez (120/ 60/ 100/ 50/ 40 g) ||| Deșert: Suflee de fistic cu înghețată de alune de pădure, afine în ciocolată și sos de caramel sărat (150g).
Pentru ziua de 8 Martie prima mea opțiune din Timișoara merge către: Zaza Resto Pub, un local casual pe malul Begăi. Are terasă plutitoare pe Bega, are roof-top și locuri de parcare. Meniul din seara de 8 Martie este unul festiv la Zaza, mi se pare cel mai echilibrat din câte am văzut afișate până acum de alte localuri din Timișoara pentru Ziua Femeii. Un astfel de meniu de degustare ar costa la un restaurant al unui hotel de minim 4 stele peste 100 de euro de persoană dacă ar avea și pairing de băuturi la fiecare intrare din meniu. Aici este 150 de lei pentru peste 600 g de mâncare, cu două variante de vită Black Angus sau duo peste-fructe de mare la fel principal și un cocktail aperitiv. Ceea ce mi-a stârnit curiozitatea și aș spune că e un super preț pentru o ieșire festivă, fiecare preparat ‘’lucrat’’ și creat special pentru eveniment.
Meniul de 8 Martie de la Zaza e un meniu de semnătură. Maestrul în artă culinară Nicolae C. Guștere continuuă modelul tatălui său, unul dintre cei mai titrați bucătari din garda veche a Banatului. Stăpânind tehnica, concepe un meniu unitar, merge din ce văd pe combinații clasice, dar sigure de gust, lucrând fiecare preparat în echilibru de textură, cromatică și aromă și în armonie cu întregul meniu. În bucătăria lui Guștere, gustarea are menirea de a deschide apetitul, iar felul principal este complex și elevat de sosurile clasice ale bucătăriei. Sosul pentru friptura de vită: Madeira sau Sosul olandez pentru mix de pește și fructe de mare. Desertul propus de maestrul bucătar Guștere este cel mai îndrăzneț din întreg meniul. Chiar mi-a făcut cu ochiul. Afine trase în ciocolată și sos de caramel sărat și suflee- un preparat clasic de a cărei execuție de moment depinde reușita. Souflee-ul este cu fistic- care e în trend în ultimii ani, și înghețata de alune de pădure e făcută de casă. Maestrul în artă culinară Nicu Guștere știe că oricât de minunate sunt preparatele de bază, deșertul trebuie să se ridice peste așteptări pentru o masă reușită și finalizată cu succes. Meniul de 8 Martie este disponibil pe toată durata zilei de 8 Martie la Zaza Resto Pub, așadar puteți lua în calcul și o cină altfel, dar și o pauză de masă altfel de 8 Martie, între colegii de la job.
https://www.facebook.com/zazarestopub
Meniu urban, eclectic? Da, la Homemade, 150 lei
Meniu 8 Martie – Celebrate Women’s Day Meniu, 150 lei; 1: Camembert pane cu dulceață de zmeură, mix de semințe și salată | Pulpă de rață cu piure de cartofi și dulceață de sfeclă cu hrean | Lava Cake cu înghețată de vanilie sau Meniu 2: Salată homemade (1/2) cu piept de pui crispy, mango, roșii cherry și semințe | Somon teriyaki cu piure de mango, orez basmati și tagliatele de legume | Carrot cake
Homemade este a doua mea opțiune pentru un altfel de 8 Martie, acest local fiind într-o casă cu farmec, ascunsă în Cartierul Elisabetin. Meniul lor este unul urban, all-seasons. Deși neschimbat de cel puțin doi ani, găsești mereu variante atractive, de la classic with a twist la fast-food urban sau stylish vegetarian.
De 8 Martie la Homemade ai două variante de meniu, salată – fel principal – desert, la un preț un pic mai mic decât luate separat sau comandate pe Tazz în orice altă zi, unde prețurile lor sunt și mai mari decât dacă mergi la ei. Homemade au făcut o promoție valabilă în seara de 8 Martie, preț promo valabil de la ora 18:00, practic un Happy-Hour pentru un trio impus. Cei de la Homemade promovează acest meniu pe pagină lor de social media ca fiind un meniu special de celebrare a femeii, pentru care e recomandată rezervarea.
De 8 Martie aș merge pe prima variantă- cea de clasic franțuzesc reinterpretat de Homemade, deși are multe sosuri dulci. Camembert pane, pulpă de rată și moelleux au chocolat îmi sună foarte bine. Mi-ar fi plăcut o altă combinație din meniul lor a la carte în varianta doi, mai creativă, să îmi fie greu să aleg între prima și a doua variantă. Asta pentru că am găsit că ambele preparate, și salată, și felul de baza au mango, în plus crispy și carrot cake nu sunt alegeri festive pentru mine. Poate ar fi existat un ‘’hai să încerc’’, un carrot cake reinterpretat cu un vibe de fusion-asiatic.
Băuturile nu sunt incluse în prețul meniului care costă 150 de lei, însă e un plus că au vinuri de la Cramele Recaș sau Petrovaselo, așadar locale, și există opțiunea de vin la pahar.
Aș alege Homemade de 8 Martie pentru aerul fain de cartier vechi și pentru un loc altfel, eclectic, cu obiecte vechi și noi de decor puse laolaltă într-un mix & match. Aici atmosfera, designul din interiorul casei din cartierul Elisabetin sunt o destinație în sine mai mult decât în alte locuri unde mergi pentru mâncare. Prețurile peste medie de aici pot compensa orice alegere culinară dacă servirea se ridică peste așteptări. Întrebați dacă la masa rezervată veți sta doar voi între voi sau dacă veți fi așezați cu alții la aceeași masă, ca într-o sufragerie urbană, lipsită de conservatorismul bănățean.
https://www.facebook.com/Homemadetimisoara
Meniu etnic și program live cu tamburași? Da, la Baba Zorka, 170 lei
LA BABA ZORKA, Diniaș- Peciu Nou, Timiș
Meniu tradițional 9 Martie – Ziua Femeii, ora 18:00 | Șampanie | Gustare rece de casă Vin alb | Pleșcavița gurmandului Vin roșu | Desert Vin roze
La Baba Zorka puteți petrece un 9 Martie, altfel. Sâmbătă vin Tamburașii direct de la Novi Sad și e rost de petrecere. Recomandarea mea de dată această merge către un local sârbesc, în Banatul românesc, cu o poveste a locului, la sat. La Baba Zorka este un restaurant cu specific sârbesc bănățean, o casă în Diniaș- comuna Peciu Nou din Banat, amenajată în stil rustic, cu bucătărie cu grătar pe cărbuni. Jumate de oră de condus de la Timișoara. E multă voie- bună, iar mesenii gata oricând să încingă oricând ringul de dans. mai ales dacă vin și Tamburașii de la vecinii sârbi. Gazdele cu reputație bună, familia Glisic, au restaurat chiar fosta casă a Babei Zorka, o săteancă respectată în Diniaș care și gătea foarte bine. Fiind cu specific sârbesc, plescavița e la ea acasă. De 9 Martie nu lipsește din meniul de eveniment: e în varianta Gurmandului.
Vinul nu este însă unul local, de la o cramă din Banat. Restaurantul promovează vinurile cramei Budureasa din Dealu Mare. Iar intuiția îmi spune că e impropriu folosit termenul de Șampanie în afișul de eveniment. Cred că mai degrabă veți fi servit cu un pahar de vin spumant. Prețul meniului de 9 Martie asociat cu vin și ‘’ șampanie ’’ și cu muzică live cu Tamburașii de la Novi Sad este de 170 de lei. Mâncarea, și aici, trece pe locul 2, plătești în primul rând pentru atmosfera de live și povestea fermecătoare a locului.
Restaurantul ‘’La Baba Zorka’’ a primit în 2023 Medalia de Aur, cel mai prestigios premiu pentru turism și gastronomie în spațiul balcanic, oferit pentru ambientul și conservarea bucătăriei sârbești în România, decernat la cel de-a 54-a ediție a Târgului Internațional de Turism de la Novi Sad.
https://www.facebook.com/lababazorka
Despre autor:
Diplomatul culinar- Romana Rista este cunoscută publicului sub brandul Fata care Gătește cu Flori, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, demers prin care recuperează numeroase rețete tradiționale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Îi puteti urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale.
https://www.facebook.com/FataCareGatesteCuFlori/