Nu e o rețetă din Banat, dar e un desert pe care îl pregătește unul dintre cei mai faini bucătari din Banat. E vorba de cărășeanul Marian Popovici, unul dintre cei mai premiați bucătari români în străinătate.
Marian are un desert despre care spune că e atât de bun încât nimeni nu-i poate rezista. E vorba despre pară caramelizată picantă, cu sos de vin.
Cum se face
Pentru desertul lui Marian, aveţi nevoie de câteva ingrediente şi trebuie să urmaţi reţeta întocmai. Aşa că, dacă aveţi în bucătărie una sau mai multe pere şi puţină răbdare, puteţi încerca.
“Perele se spală şi le curăţăm de coajă. Vinul roşu se pune la fiert împreuna cu zahărul, lămaie rasă verde (Lime) şi scorţişoara. Când a început să fiarbă se adaugă perele, cuişoarele, anasonul stelat si lăsăm sa fiarbă 20 minute. Pe parcursul fierberii perele se întorc, astfel încât să se pătrundă uniform. Se scot perele pe o farfurie, iar în vin se adaugă amidonul dizolvat în apă rece (30 ml). Se lasă să fiarbă câteva momente până se îngroaşă puţin. Perele se pun pe farfurie, o pară egal o porţie. Peste ele se adaugă sosul de vin. Se servesc reci, pudrate cu zahăr vanilat şi decorate cu frunze proaspete de mentă”, spune bucătarul.