joi, iulie 9, 2020
Locuri din Banat

Un profesor din Coreea de Sud a scris un ghid de 500 de pagini despre România. Banatul ocupă un loc aparte în carte

Un profesor de limba română din Coreea de Sud, şeful departamentului de studii româneşti de la Hankuk University of Foreign Studies din Seul, a scris un ghid turistic de 500 de pagini în care înfăţişează România frumoasă şi descrie principalele atracţii turistice ale acestei ţări. Banatul, mai ales zona Carașului, are un loc aparte în cartea coreeanului.

Nu știa nimic despre România. Doar de Nadia Comăneci

Scopul cărţii este acela de a stârni interesul coreenilor de a veni în România. Jeong O Park, coreean de origine, şi-a desăvârşit studiile la o universitate din Bucureşti şi s-a îndrăgostit atât de mult de această ţară, încât a dorit să le-o prezinte şi conaționalilor săi. Primul contact cu România nu a fost însă unul uşor de trecut. Diferenţele dintre culturi au fost enorme, iar perioada de acomodare grea.

“În acea perioadă nu aveam nicio informaţie despre România. Auzisem doar de Nadia Comăneci. Într-o zi un fost coleg de liceu, care studia limba rusă se plângea de dificultăţile acestei limbi şi am auzit că limba poloneză e şi mai dificilă decât rusa, cu foarte multe probleme gramaticale. Atunci a fost momentul în care am ales-o pe Nadia Comăneci, adică să studiez limba română. Cultura românească şi cea coreeană sunt foarte diferite şi cel mai mult la început m-am chinuit cu mâncarea, dar spre fericirea mea, am întâlnit în România oameni foarte deschişi, cu adevărat primitori, cu inimă caldă şi cu ajutorul lor am reuşit să îmi termin studiile în România. Apoi am întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte învăţarea limbii care nu este deloc uşoară pentru un asiatic”, a declarat prof. dr. Jeong O Park.

După cinci ani de România  s-a întors în Coreea, unde a continuat să aprofundeze limba, pentru a reuşi să o vorbească la nivel academic. “Stăteam în biroul meu până la miezul nopţii, chiar până dimineaţa. Nu simţeam nici schimbarea anotimpurilor timp de trei ani, atât de aprofundat în studiu eram”, îşi aminteşte profesorul.

În ceea ce priveşte documentarea pentru cartea sa de 500 de pagini s-a întâlnit şi cu primarii diferitelor localităţi din ţară şi cu profesori de aici. “Două săptămâni a durat documentarea doar în ceea ce priveşte Casa Poporului. Apoi am alocat o mare parte celor 12 oraşe mai importante din România, printre care şi Timişoara. Am scris despre frumuseţile naturii din România despre Munţii Carpaţi, Transfăgărăşanul, Transalpina. Mi-a plăcut hotelul de gheaţă de la Bîlea Lac. Am mai scris apoi despre Parcul Naţional Retezat, despre Delta Dunării, despre Techirghiol, staţiunea Sovata. Am ales trei saline din România, care m-au impresionat cel mai mult: Prahova, Praid şi Turda”, a precizat prof. dr. Jeong O Park..

S-a documentat despre Ion, de la Anina, primul european

Şi frumuseţile judeţului Caraş-Severin au fost descrise în cartea coreeanului.  Am fost la Anina, la Reşiţa, la Ocna de Fier, unde m-am întâlnit cu primarii de acolo, care m-au ajutat foarte mult în documentarea materialelor pentru ghid. M-a impresionat cel mai mult faptul că primul european, Ion, a fost descoperit într-o peşteră din munţii Aninei. Specialişti din toată lumea au cercetat şi au tras concluzia că osemintele sunt cele mai vechi din Europa. Practic istoria Europei începe de la Ion de la Anina. Apoi am scris despre mina de la Anina, care are adâncimea cea mai mare din Europa. Mi-a plăcut foarte mult apa de aur de la Ocna de Fier, unică în lume. Nu am omis să scriu nici despre Băile Herculane”, a spus coreeanul.

Titlul provizoriu al acestei cărţi este “Grădina Maicii Domnului, lăudată de Papă- România”, iar titlul primului volum “România, scuze că am avut prejudecăţi până acum” . Profesorul nu conteneşte cu laudele şi spune că după părerea lui România este una dintre cele mai frumoase ţări ale Europei, cu un relief echilibrat. Are însă şi lipsuri care fac ca dezvoltarea economică să nu fie pe măsură resurselor de care beneficiază. “Ceea ce lipseşte României pentru a fi o ţară dezvoltată a Europei este infrastructura, restul lucrurilor s-ar rezolva de la sine”, este de părere profesorul.

Film documentar la o televiziune din Coreea

La sugestia profesorului  Jeong O Park, o televiziune naţională din Correa de Sud a realizat un film documentar despre România. “Am vorbit cu directorul televiziunii, i-am dat cele 500 de pagini, care l-au ajutat foarte mult şi apoi el a tras concluzia că vrea să filmeze. Apoi trei producători au venit în România, au stat timp de trei luni, au călătorit în toată ţara şi în urmă cu trei zile, directorul televiziunii m-a sunat şi m-a rugat să vad materialul ca să corectez anumite greşeli. Chiar sunt foarte curios cum a ieşit”, spune profesorul.

În ceea ce priveşte asemănările şi deosebirile între cele două popoare, în concepţia profesorului, coreeni sunt pe repede înainte, faţă de români, care sunt mai lenţi şi mai răbdători.

“Ambele popoare sunt îndreptate spre artă, spre muzică. Un aspect care îmi place la români este că sunt familişti, spre deosebire de coreeni. Şi în Coreea a fost dezvoltat “cultul familiei”, dar a dispărut, asta din cauză că bărbaţii petrec mult timp la serviciu şi nu au timp să se îngrijească de familie. Aş dori personal ca această cultură să fie recuperată, la fel ca în România”,  a încheiat profesorul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: