Oameni din Banat

Unul dintre cei mai valoroși arbitri din lume, revine în orașul natal Timișoara. A participat la trei campionate mondiale

Abraham Klein (89 de ani) – considerat cel mai titrat arbitru de fotbal provenit din România, revine la Timișoara, orașul său de baștină, împreună cu toată familia. Va fi însoțit în călătorie de 14 membri ai familiei sale, copii și nepoți. Acesta va avea două întâlniri cu publicul timișorean: vineri, 23 iunie, la ora 11.00, la la Universitatea de Vest (o dezbatere condusă de scriitorul Marcel Tolcea) și la ora 17.00 la Sinagoga Cetate.

Fidelity by Iulius Mall

Klein a arbitrat la Campionatul Mondial din 1970, găzduit de Mexic, Campionatul Mondial din 1974, din Argentina și la Campionatul Mondial din 1982, din Spania.

RETIM

Abraham Klein s-a născut în 29 martie 1934 la Timișoara, într-o familie de evrei vorbitori de limba maghiară. Tatăl său, Vilmos Klein, originar din Budapesta, a fost fotbalist, jucător în echipa de fotbal MTK. Mama, de meserie croitoreasă, era originară din Transilvania.

Când a avut trei ani, tatăl a emigrat în Palestina. În copilărie Abraham a trăit în condiții materiale grele, pe strada Preyer din cartierul Iosefin, locuind în două camere împreună cu mama sa, cu bunicii din partea mamei, oameni foarte credincioși, și cu cinci surori ale ei. A învățat la Liceul Evreiesc din Timișoara, unde l-a avut ca diriginte pe rabinul Ernest Neumann.

La vârsta de 13 ani, cu consimțământul mamei sale, Klein a ajuns cu un tren organizat cu concursul organizației Joint, a Crucii Roșii și a guvernului olandez, împreună cu alți 500 copii evrei din România, la Apeldoorn în Olanda, unde a învățat și s-a pregătit pentru emigrarea în Palestina.

După un an, în octombrie 1948 el a emigrat în Israel.

Klein locuiește de la începutul șederii sale în Israel, în orașul Haifa. El are un fiu, Amit, și o fiică, Sharon, și cinci nepoate. Fiul său, Amit Klein, este și el un arbitru de fotbal cunoscut în Liga A a Israelului.

“Klein a încercat să se afirme inițial ca fotbalist, dar nu a ajuns la performanțe deosebite. În timpul serviciului militar a mers într-o permisie la un croitor pe nume Jonas pentru a-și comanda o pereche de pantaloni. Acel croitor urma în acea zi să arbitreze un meci de fotbal între echipele unor întreprinderi și l-a invitat pe Klein să-l secondeze. Dar la un moment dat Jonas a suferit o entorsă la un picior, iar Klein a trebuit să-l înlocuiască. Acesta a fost debutul lui Klein în lunga cariera de arbitru. Ulterior el s-a perfecționat, a devenit arbitru autorizat și a făcut carieră în acest domeniu. În august 1964 întâmplarea a făcut ca la meciul pe care l-a arbitrat la Tzrifin în finala meciurilor între două echipe de militari în cadrul Cupei Șefului de Stat Major al Israelului (în care echipa tanchiștilor a învins pe cea a Aviației militare), calitățile profesionale ale lui Klein au fost remarcate de Robert Besson, membru de frunte al comisiei de arbitraj a FIFA, care a asistat la acel meci. Besson a recomandat invitarea lui Klein la arbitrarea unor jocuri internaționale de fotbal”, scrie Wikipedia.rog.

Klein și-a început cariera internațională în anul 1965 când a arbitrat la Roma un meci din preliminarele Cupei Mondiale între echipele Italiei și Poloniei. În anul 1968 Klein a arbitrat la Jocurile Olimpice de la Mexico City un meci dintre Spania și Brazilia , precum și meciul pentru medalia de bronz dintre Mexic și Japonia.

A fost promovat de FIFA ca arbitru la Campionatul Mondial de Fotbal din anul 1970, din Mexic. Prin tragere la sorți a fost ales să conducă meciul dintre Brazilia lui Pele și echipa Angliei.
Klein a mai fost arbitru de tușă în aceeași grupa, în meciul dintre Brazilia și Cehoslovacia.

La Mondialul din 1978, Klein a arbitrat meciurile Italia-Argentina, Austria-Germania de Vest și șmeciul pentru locul trei dintre Brazilia si Italia.
Klein a fost însărcinat cu conducerea în iunie 1979 a meciului dintre selecționata Argentinei și cea a Restului Lumii care s-a desfășurat la Buenos Aires în fața a 82.000 spectatori.

În 1980 Klein a fost la Tokyo arbitrul finalei Cupei Intercontinentale (Cupa Toyota) care s-a încheiat cu victoria echipei Nacional Montevideo în fața lui Nottingham Forest.

La Campionatul Mondial de fotbal din 1982, în Spania, Klein a fost mai întâi arbitru de tușă în jocuri din grupă dintre Italia-Peru și Brazilia-Noua Zeelandă, apoi a arbitrat ca central meciul dintre Brazilia și Italia.

Klein a fost arbitru de tușă în meciul final dintre selecționatele Italiei și Germaniei de Vest. Italia a ajuns campioană învingând cu 3-1. Meciul de rămas bun al lui Avraham Klein a fost organizat în 1986 la Haifa, unde echipa Maccabi Haifa a găzduit echipa FC Köln pe care a învins-o cu 2-1.

În ciuda succesului său internațional, Klein nu s-a bucurat de aceeași apreciere când a fost arbitru în Liga A a Israelului, unde câteva decizii ale sale au trezit dispute și critici. După meciul dintre Maccabi Tel Aviv și Betar Ierusalim, a fost nevoie de intervenția poliției pentru a-l feri de fanii echipei oaspete, și a trebuit să se refugieze în vestiar vreme de patru ore.

În afara arbitrajului la nivel național și internațional, Klein a lucrat ca profesor de educație fizică într-o școală. Klein a avut relații prietenești de ani de zile cu marele Pele.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns