Locuri din Banat

VIDEO Legenda muntelui din Banat în care haiducii au ascuns aur care „i-ar ajunge României 40 de ani”

Cel mai înalt vârf din Munții Almăjului, județul Caraș-Severin, Svinecea Mare (1224) ascunde o legend fascinantă. Aflat pe raza comunei Eftimie Murgu sau Rudăria, localitate celebră pentru morile de apă unice în Europa,  vârful Svinecea Mare este un obiectiv mai puțin cunoscut publicului larg.

Distractie pe patine

O legendă răspândită printre localnicii care au copilărit şi trăiesc pe aceste meleaguri spune că muntele Svinecea Mare era refugiul haiducilor care făceau prăpăd în urmă cu sute de ani în Banat. O mărturie vie a acestei legende este Maria Soameş, o bătrână din Eftimie Murgu, care a auzit de la înaintaşii ei povestea muntelui în care ar fi ascunsă o comoară de o valoare uriașă.

RETIM

Maria Soameş povesteşte că unul dintre bătrânii satului i-a povestit despre întâlnirea avută cu un haiduc care i-a spus că „acolo unde bate prima rază de soare la Rusali, este gura peşterii” în care haiducii ascundeau aurul. Maria Soameș a povestit pentru „Adevărul” că haiducul i-ar fi mai spus bătrânului din Rudăria că în peștera din Svinecea Mare este aur care i-ar ajunge României 40 de ani, dar el nu poate să meargă să îl scoată pentru că a făcut un jurământ, alături de tovarăşii săi, aurul fiind blestemat dacă îl scoate vreunul dintre haiduci, fără să fie toţi ceilalţi prezenţi. Cum haiducii nu s-au mai întâlnit, aurul nu a mai putut fi scos niciodată.

Maria Soameş a mai spus că bătrânul haiduc l-a avertizat pe localnic să nu se sperie de ce o să vadă în peşteră dacă ajunge vreodată acolo, pentru că la gura peşterii este un balaure de ceară cu solzi de aur, montat pe un sistem mobil pentru a-i alunga pe cei care intră acolo.

„Noi eram 12 slugi. Nu furam niciodată de la stăpânul nostru, ci fiecare fura de la stăpânul celuilalt”, i-ar mai fi spus haiducul localnicului de la care Maria Soameş a auzit povestea. Bătrâna a mai spus că din altă parte a auzit coordonatele unui loc în care ar fi ascuns aur, într-o poieniţă de la poalele muntelui. Când a ajuns în locul despre care i s-a spus că este aur, a găsit doar o groapă, de forma unui ceaun. „Cineva i-a scos de acolo”, a spus femeia.

Cunoscută printre localnici, legendea aurului din Svinecea, munte format din doi versanţi, Svinecea Mică şi Svinecea Mare a încolţin în mintea multora visul de descoperire a comorii. Dănilă Sârbu, fost pădurar în zonă povesteşte că .

„Am ajuns în Svinecea şi am vrut să vedem stânca. Este un scaun săpat în piatră, pe vârf în partea de către Răsărit. Probabil că acolo stătea cel care era de pază. De acolo se observă tot. De la scaun intrau în jos pe gaura peşterii, unde acum este prăbuşit muntele”, a spus Sârbu. Acesta a mai povestit că tatăl lui, când era la păscut cu oile a găsit în pădure o fântână cu apă foarte bună. Când a mers a doua oară, fântâna nu mai era. „Probabil era jurată”, a povestit Dănilă Sârbu.

Fostul primar al comunei Eftimie Murgu, Ilie Imbrescu, declara în 2014 că legenda aurului din Svinecea Mare este doar o poveste, fiind şi alţii care, duşi de valul acestei legende au mers pe munte cu aparate de depistat aurul, dar nu au găsit nimic.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Un comentariu

  • unde exact era „scaunul” ???…..svinecea mare e facuta din 3 stinci mari cam de la nord la sud…….cea din mijloc este cea mai inalta……
    …..si unde este a doua gura (s.mica) mai exact ?………virfurile au sute de metri lungime……

Lasă un răspuns