Evenimente

VIDEO Romanian Chamber Orchestra, concert la Timișoara sub bagheta lui Cristian Măcelaru

Romanian Chamber Orchestra este un proiect organizat de Asociația Tribul Artistic, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național Romanian  și realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

RETIM

Romanian Chamber Orchestra se remarcă prin unicitatea structurii ansamblului care reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Orchestra se reunește, în aceasta lună, pentru trei concerte sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru. Unul dintre acestea va avea loc la Timișoara.

Fidelity by Iulius Mall

”În luna august, Romanian Chamber Orchestra invită publicul meloman să participe la două concerte cu valențe tămăduitoare susținute într-un context în care atipicul cotidian pune la încercare întreaga umanitate. Romanian Chamber Orchestra va concerta la Timișoara în data de 18 august și la București în data de 19 august. Adițional celor două concerte susținute în prezența publicului, în data de 20 august Romanian Chamber Orchestra va susține un concert inclus în seria „Moștenitorii României Muzicale”, la Sala Radio din București, unul cu porțile închise, care se va transmite LIVE pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union”, transmit organizatorii.

În program lucrarea lui Franz Schubert, „Fata și moartea”(care aduce în fața publicului o temă ce definește contextul actual,l lupta pentru viață și constanta prezență a morții), în primă audiție absolută, „IOC”, compusă de Alin Constantin Chelărescu(care trezește spiritul ludic, reamintind de importanța jocului care este prezent în momente-cheie din viața noastră, botez, naștere, căsătorie), și Serenada Op. 22 de Antonín Dvořák(care finalizează periplul emoțional în care a fost antrenat publicul cu o serenadă pentru coarde). Lucrarea „IOC” a fost selectată în urma apelului pentru compoziții deschis tinerilor compozitori români, cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani.

Cristian Măcelaru, câștigător al Premiul Grammy în 2020

Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida și la Rice University din Houston. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale, fiind dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând cu 2021, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței. A câștigat anul acesta Premiul Grammy, alături de violonista Nicola Benedetti, la categoria Cel mai bun solo instrumental, pentru concertul de vioară Marsalis; Fiddle Dance Suite, interpretat alături de Orchestra din Philadelphia.

Concertul Romanian Chamber Orchestra de la Timișoara va avea loc în data de 18 august, începând cu ora 20.00, la Grădina de Vară „Capitol”, locurile disponibile fiind limitate. Accesul la concert este GRATUIT și se face pe bază de rezervare în prealabil a biletelor. Biletele cu titlu GRATUIT, rezervate în avans, se vor ridica cu 1 oră înainte de începerea concertului, de la intrarea Grădinii de vară „Capitol”. Evenimentul se va desfășura urmând toate măsurile impuse de oficialități, ținând cont de reglementările în vigoare: se vor respecta regulile de distanțare socială, iar purtarea măștii este, desigur, obligatorie. transmit organizatorii.

Muzica mai aproape de tine, film documentar

Filmul documentar „Romanian Chamber Orchestra – Muzica mai aproape de tine”, o producție ce se desfășoară sub semnul emoției, prezintă poveștile muzicienilor care fac parte din această orchestră și urmărește parcursul ansamblului Romanian Chamber Orchestra care a avut debutul în 2019.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns