Evenimente

Alianța Orașelor Verzi din Banat a semnat Pactul Verde al Regiunii: politici și investiții pentru reducerea poluării

Pactul verde al Regiunii Vest a fost semnat joi, la Timișoara, între patru administrații locale, în cadrul Alianței Orașelor Verzi. Conceptul este opera celor de la UrbanizeHub România care, finanțați de Uniunea Europeană prin proiectul ”Soluții Inovative pentru Orașe Verzi”, derulat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 au oferit suport comunităților urbane din Arad, Timișoara, Lugoj și Reșița pentru implementarea de politici locale pentru a deveni mai sustenabile și a reduce emisiile de carbon.

RETIM

Reprezentanții administrațiilor locale din cele patru orașe incluse în proiect – Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița – au participat, joi, la conferința UrbanTalksTimișoara, în cadrul căreia, alături de antreprenori, experți în dezvoltare sustenabilă, experți ai Băncii Mondiale, reprezentanți ai Comisiei Europene și societății civile au discutat despre viitorul comunităților urbane din România.
De asemenea, au primit o strategie realizată de către experții UrbanizeHub, care cuprinde acțiuni și politici locale elaborate alături de cetățeni. Grațian Mihăilescu, de la UrbanizeHub, spune societatea civilă a avut un cuvânt important în elaborarea strategiilor.
„Noi am desfășurat un proiect, timp de un an de zile, în care am vorbit cu oameni din administrație, am vorbit cu societatea civilă, am făcut consultări prin care am întrebat cetățenii ce își doresc, cum vor ajungă orașele din Regiunea Vest mai mai verzi. Am făcut câte o strategie pentru fiecare oraș în parte. Această strategie conține și niște idei și niște proiecte și sper ne ajute atragem privirea Comisiei Europene există administrație publică care își dorește implementeze această viziune pe care Comisia Europeană își bazează politicile. Există societate civilă care este activă și implicatăîn procesul ăsta. atragem atenția și celor de la București, la Timișoara, patru administrații au semnat un pact verde al regiunii„, spune Mihăilescu.
Cele patru comunități au fost reprezentate de șefii administrațiilor locale la conferința de încheiere a proiectului. Aceștia au apreciat demersul celor de la UrbanizeHub și consideră urmează o muncă destul de dificilă privind implementarea politicilor pe care Uniunea Europeană și le dorește pentru reducerea poluării .

Primarul Aradului: Când cei din Uniunea Europeană s-au dezvoltat, nu le-a impus nimeni restricții

Călin Bibarț, primarul Aradului, spune că Uniunea Europeană impune niște politici, în momentul de față, pe care nu le-a avut atunci când era în plină dezvoltare. România poate respecta aceste politici și restricții, dar în acest caz, trebuie finanțată masiv să facă investițiile necesare, consideră Bibarț.
„De la primar și până la ultimul cetățean, dacă îi întrebi dacă își doresc un oraș cât mai verde, spații verzi, dacă nu doresc poluare, dacă, dacă… răspunsul va fi întotdeauna da, da, da, da, da. Când treci la pasul doi, încearcă să-i spui unuia desființezi locurile de parcare din spatele blocului, ca faci ceva verde și veți avea un NU hotărât. Și atunci, suntem în secol 21, există soluții de secol 21, cu finanțări pe măsură. Întreagă Europa și alte state s-au dezvoltat foarte bine, fără nicio restricție, fără nicio problemă și nu e normal, acum vii pui doar restricții. Da, hai nu facem greșelile care le-au făcut ei atunci, dar, atunci, oameni buni, finanțați!”, a spus primarul Aradului.

Primarul Reșiței: Ne-am prostit!

Ioan Popa, primarul Reșiței, a avut un discurs tranșant și a subliniat schimbarea trebuie vină de la oameni, care trebuie înțeleagă ei sunt cei care produc poluarea.
„Am o fată, de 10 ani, care se duce în stație la Nera, în fiecare dimineață, și merge cu autobuzul la școală. Am un băiat de 14 ani, care e la mate-fizică și ori merge pe picioare, ori merge pe bicicletă, cum crede el de cuviință. Avem sute, mii, zeci, sute de mii de copii, astăzi, în România, care sunt cărați la școală ca niște gogoși. Ne-am prostit!E cazul coborâm cu picioarele pe pământ, înțelegem dacă olandezii și alții, în zone în care plouă nonstop, merg cu bicicleta, noi nu vrem facem asta în România. Noi, la Reșița, aducem tramvaie noi, 24 de autobuze electrice noi, facem piste de biciclete, trotuare și o încurajez reșițenii meargă cu transportul public. După ce tramvaiul va fi funcțional, le-am transmis deja, o să-i curentez rău la parcările din centrul orașului, dar rău de tot. Să-i fac să-și lase mașinile acasă”, crede primarul Reșiței.
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a declarat administrația timișoreană a făcut pași importanți pentru dezvoltarea unor investiții verzi, în Timișoara.
„Administrația nouă, din care fac și eu parte, își propune facă o transformare cât mai consistent înspre un oraș verde și sustenabil. Toate proiectele pe care le-am inițiat, până în acest moment, vorbim de regenerare din Piața Traian, din Piața Mocionii, magistrala verde cum am denumit-o noi Calea Șagului, unde vrem avem bandă dedicată de autobuz, de la mall din Șag-ului până la catedrală, în centru, și toate celelalte proiecte pe care le inițiem au ca și obiectiv fundamental încurajarea transportului cu metode alternative pentru transport pietoni, bicicliști și transport public. Asta este prioritatea, ăsta e modul în care care gândim și în care prioritizăm lucrurile”, a declarat Ruben Lațcău.

Oamenii trebuie să înțeleagă ce e bine pentru ei, nu ce e popular sau nepopular

La Lugoj, Claudiu Buciu, fost primar ales, acum consilier al primarului interimar, spune oamenii au nevoie de educație în spiritul dezvoltării unei comunități sustenabile.

Fidelity by Iulius Mall

Eu cred discuția în mod real stă astăzi între popular și nepopular, dar în mod corect nu aici trebuie să fie discuția. Din punctul meu de vedere, oamenii trebuie înțeleagă ce e bine pentru ei, nu ce e popular sau nepopular. Și tot secretul stă în educație. Cum îi învățăm pe oameni înțeleagă ce le este bine pe termen lung. Dacă nu reușim facem asta, tot ce vom face va fi nepopular. Pentru că, noi, câțiva implicați în administrația locală și care ne uităm peste gard la vecinii noștri ce fac și ce e bine și ce implementează, zicem așa e bine și e clar e nepopular, dacă cetățenii nu înțeleg asta”, a spus Buciu.

La finalul evenimentului s-a constituit Alianța Orașelor Verzi. Organismul speră atragă atenția Uniunii Europene și a autorităților de la București și devină un exemplu de bune practici în acest domeniu pentru toate orașele din România.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns