Evenimente

Artiști internaționali faimoși vin la Timișoara, la cea de-a opta ediție Jazz TM

Nubya Garcia

După un an plin de incertitudini, și abordări diferite pentru buna desfășurare a festivalului, a venit momentul în care organizatorii anunță cea de-a opta ediție a JazzTM.

RETIM

Este anunțată o ediție mai mică, dar sigură și plină de concerte memorabile, care va avea loc în perioada 2-4 iulie 2021. Lista artiștilor prezenți la JazzTM 2021: Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis;
Ibrahim Maalouf „Quelques Melodies”; Nubya Garcia; Ashley Henry; Bokanté; Theon Cross; Adi Stoenescu Group; Marta Popovici & On The Fly; 7th Sense; Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis;

Fidelity by Iulius Mall

Accesul la JAZZ™ va fi pe bază de bilet gratuit în limita locurilor disponibile. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare; persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

Wynton Marsalis

Wynton Marsalis este manager și director artistic la Jazz at Lincoln Center. Născut în New Orleans, în 1961, Wynton Marsalis și-a început pregătirea clasică la trompetă la vârsta de 12 ani. A intrat la Julliard School la 17 ani, apoi s-a alăturat lui Art Blakey and The Jazz Messengers. De la debutul său din 1982, ca lider de trupă, a înregistrat peste 70 de albume de muzică clasică și jazz, obținând 9 premii GRAMMY (și 33 de nominalizări).

Jazz at Lincoln Center

Misiunea Jazz at Lincoln Center este să îmbogățească și să extindă o comunitate globală pentru jazz prin performanță, educație și suport. Jazz at Lincoln Center Orchestra cuprinde 15 dintre cei mai buni soliști de jazz și cântăreți de ansamblu, fiind orchestra rezidentă a Jazz at Lincoln Center încă din 1988. Această orchestră versatilă, prezintă și conduce evenimente educaționale în toată lumea.

Ibrahim Maalouf – Quelques Melodies

Născut în 1980 la Beirut, trompetistul Ibrahim Maalouf este unul dintre cei mai populari instrumentiști de pe scena franceză de astăzi.

În noiembrie 2020, Ibrahim și-a sărbătorit cei 40 de ani lansând noul său album 40 MELODIES. Pentru prima dată în duet cu François Delporte, chitaristul său din ultimii zece ani. Pentru Ibrahim Maalouf acest album este o revenire la rădăcinile sale și la elementele de bază: o trompetă, o chitară și 40 de melodii.

Nubya Garcia

Nubya Garcia este o compozitoare și saxofonistă premiată; EP-ul ei de debut, “NUBYA’s 5IVE”, lansat în 2017, a fost considerat excepțional de către The Vinyl Factory, iar cel de-al doilea proiect al său, “When We Are” a primit recenzii excelente, iar piesa cu același nume a fost inclusă în topul “NPR’s Best Songs of 2018”.

Cele mai recente premii ale sale sunt “Jazz FM Breakthrough Act of the Year” și “The Sky Arts Breakthrough Act of the Year” în 2018, iar în 2019 “Jazz FM UK Jazz Act of the Year”, fiind una dintre puținele instrumentiste de alămuri din fruntea jazz-ului contemporan. Nubya Garcia creează dependență și piese fredonate mult timp după ascultare.

Ashley Henry

Ashley Henry este un pianist incredibil de talentat și extrem de flexibil, capabil să se deplaseze între diferite lumi, păstrându-și totuși rădăcinile devotate în jazz.

„Muzica mea este o reflecție a cine sunt; Londra în toată gloria ei complexă. Imigrantul din mine are rădăcini muzicale din anii 1940, așa că este important ca muzica mea să reflecte acea narațiune de jazz dincolo de diferite genuri și generații ”.

Albumul său, „Beautiful Vinyl Hunter” este, în esență, o căutare continuă a identității, a spiritului care este în noi toți, dar care câteodată se dovedește a fi greu de găsit.

Bokanté

Dublu laureatul Grammy, liderul Snarky Puppy, Michael League împreună cu Chris McQueen și Bob Lanzetti (membri Snarky Puppy), legendarul percuționist Jamey Haddad (Paul Simon, Sting), virtuosul chitarist Roosevelt Collier (Lee Boys, Karl Denson), percuționiștii André Ferrari (Väsen) și Keita Ogawa (Banda Magda, Yo-Yo Ma) s-au unit pentru a crea un super grup divers, plin de groove și muzicalitate.

Proiectul Bokanté este un ansamblu muzical internațional ce are la bază conexiunea și schimbul de idei din dorința de a se conecta cu societatea și cu problemele cu care se confruntă aceasta.

Theon Cross

Theon Cross este un compozitor ce a ales tuba ca instrument de expresie, care nu numai că redefinește ce se poate face cu instrumentul său, dar de asemenea transcende convențiile tradiționale ale genului, având abilitatea de a combina free jazz cu dub, soca, hip-hop, grime și alte sunete din diaspora afro-caraibeană.

Face parte dintr-o comunitate mare de tineri muzicieni londonezi care se sprijină în mod regulat unul pe celălalt și încearcă re-modelarea granițelor jazz-ului.

Adi Stoenescu Group

Adi Stoenescu Group este numele sub care pianistul Adi Stoenescu explorează alături de instrumentiști variați un peisaj în schimbare al jazz-ului contemporan. Dinamic ca stilistică și componență, proiectul a luat forme acustice, cu pian și contrabass dar și electrice, la care s-au adăugat efecte. Deși piesele conțin elemente indie, pop și rock, punctul de referință rămâne cel dat de improvizație și de interacțiunea spontană a instrumentiștilor

Marta Popovici & On The Fly

Marta Popovici este una dintre cele mai promițătoare voci ale noii generații care formează scena actuală de jazz a României. Având la bază stilistica muzicii de jazz, proiectul pe care l-a pornit în anul 2018, On The Fly, este expresia vie și proaspătă a tinerei generații autohtone, care îmbină tradiția muzicală a genului cu sonorități moderne precum soul, r&b, neo-soul, trip-hop.
În anul 2021 Marta Popovici va lansa primul său album de autor, împreună cu On The Fly.

7th Sense

Inspirați de scena de jazz din UK, cei cinci membri și-au creat o formulă în care experimentează o fuziune de stiluri, cu dorința ca fiecare dintre ei să-și lase amprenta în muzica pe care o creează împreună.
Repertoriul lor este alcătuit doar din compoziții proprii, propunând un sound modern și fresh, o fâșie de lumină și speranță în lumea haotică care ne înconjoară.

Bilete: www.jazztm.ro/acces

JAZZ™ este o co-producție a Primăriei Municipiului Timișoara x PLAI.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns